EğitimMerkezcil İvme Nedir? Formülü Ve Hesaplama Yöntemi

Merkezcil İvme Nedir? Formülü Ve Hesaplama Yöntemi

10.06.2021 - 05:13 | Son Güncellenme:

Fiziğin önemli kuralı ve kanunları içerisinde merkezcil ivme gelmektedir. Hatta evrenin dahi bu sistem kapsamında hareket ettiğini dile getirmek mümkün. Peki Merkezcil ivme nedir? Formülü ve hesaplama yöntemi üzerine merak edilen bilgiler.

Merkezcil İvme Nedir Formülü Ve Hesaplama Yöntemi


İlköğretimden başlamak suretiyle üniversite yıllarına kadar merkezcil ivme konusunda pek çok farklı ders öne çıkar. Fiziğin ayrıca temel kuralları arasında yer alması ile beraber, belli bir formül üzerinden hesaplama yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntem sayesinde fizik üzerinden birçok farklı problem matematik eşliğinde net olarak çözüme ulaşabiliyor.

Merkezcil İvme Nedir?

Çember biçiminde harekette bulunan cisimlerin, hızlarının belli oranda yönünü değiştiren ivmeye merkezcil ivme denir. Burada çembersel hareket eden cismin kendisi üzerinden, çembersel hareketin merkezine doğru merkezcil ivmenin yönü belirlenmektedir. Bu bağlamda gezegenler ile beraber güneş sistemi, samanyolu ve hatta evrenin bu sistem çatısı altında hareket ettiğini söylemek mümkün. Belli bir güç ve kuvvet ile beraber, çembersel yapıların düzenli şekilde gerçekleştirdiği merkezcil hareket olarak öne çıkmaktadır.

Merkezcil İvme Formülü ve Hesaplama Yöntemi

Çembersel harekette bulunan cisimlerin yönünü değiştirmek amaçlı merkezcil ivme öne çıkmaktadır. Aynı zamanda bu ivmenin etkenlerine bağlı olarak farklı miktarları bulunur. Bu miktarlar ve güç ile beraber birçok unsur kapsamında değişkenlik gösterebilmektedir. Merkezcil ivme formülü üzerinden hesaplama yapabilmek için ise belli bir sabit formül bulunur.

Bu formülü şekilde ele almak ve yazmak mümkün: a merkezcil = v2/r = w2 x r

Bu işlem kapsamında radyan ile beraber yarıçap miktarının yanı sıra teğetsel hesaplama içerisinde yer almaktadır. Bu işlem ile beraber merkezcil ivme ortaya çıkarılabilmekte ve ayrıca açısal ivme formülü de elde edilebilmektedir. Bu formül ile beraber böylece küçük veya büyük çembersel harekette bulunan cisimlerin yönleri bulunabilmektedir.