24.03.2022 - 16:34 | Son Güncellenme:
Medeni hukuk, kişilerin birbirleriyle kaynaklanan anlaşmazlıklara bağlı olarak mahkeme taşınması ile sonuca ulaşılması olarak tanımlanmaktadır. Medeni hukuk işlemlerinde, kamu hukukundan uzak ve devlet ile ilgili davaların dışında yer alan konular yer almaktadır. Özel hukuk denilince medeni hukuk olarak bahsetmek mümkündür.
Medeni Hukukun Temel Kavramları ve İlkeleri Nelerdir?
Medeni hukuku oluşturan kavramlar ve ilkeler bulunmaktadır. Söz konusu ilke ve kavramlar uygulanarak kararların verilmesi ve davaların sonuçlanması önemlidir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu olarak geçmektedir. Medeni hukuk uygulanması aşamasında iyi niyet ve ispat kuralları ana temellerini oluşturmaktadır.
Medeni Hukukun Temel Kavramlarından İspat İlkesi Nedir?
Medeni hukukun ilkeleri arasında yer alan ispat ilkesi, kişilerin belirli dava konularına bağlı olarak mahkeme huzurunda sunmuş olduğu ispatlar olarak tanımlanmaktadır. İspat ilkesi, davaların sürecinin değiştirme konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Söz konusu cezanın azaltılması ve ortadan kalkması açısından sıkça başvurulan ilkelerin başında yer almaktadır.
Medeni Hukukun Temel Kavramlarından Borçların Genel Kurallarının Uygulanması Nedir?
Medeni hukukun temel ilkelerinden borçların genel hukuku, alacak ve borçlu taraflar arasında uygulanması gerekilen bazı kuralların ortaya konulması olarak geçmektedir. Borçların ödenmesi açısından alacaklı ve borçlu tarafından hakları bulunmaktadır. Bunların uygulanması, iki taraf içinde olumlu sonuçlar alınması yardımcı olur.
Medeni Hukukun Temel Kavramlarından İyiniyet ve Dürüstlük Kuralı Nedir?
Mahkemeye taşınan davalar ile ilgili kişiler dürüst ve açıklayıcı olması önemlidir. İyiniyet yani yalan ve yanlış yaklaşımların yapılmaması, şeffaf yaklaşım davalar sürecinden önemli bir yere sahiptir.
Medeni Hukukun Temel Kavramlarından Hakimin Takdir Yetkisi Nedir?
Hakimin yetkisi, dava konularında sonucu etkileyen önemli konuların arasında yer almaktadır. Tarafların yaklaşım ve hareketlerine bağlı olarak hakimin takdir yetkisi bulunmaktadır.