EğitimMatematik Nedir, Ne İşe Yarar? Matematik Nasıl Doğmuştur? İşte Tarihi...

Matematik Nedir, Ne İşe Yarar? Matematik Nasıl Doğmuştur? İşte Tarihi...

07.04.2022 - 01:59 | Son Güncellenme:

Matematik, bebeklik dönemlerinde sayılar ile hayatımıza girip, yaşam boyu bizlere eşlik eden bilim dalıdır. Kimi insanların matematik ile arasındaki bağ iyi olurken, kimi insanların ise hayatındaki zorlu süreçlerden birisi haline gelmiştir. Genellikle bu zorlu sürecin sebebi kişilerin oluşturduğu önyargıdır. Peki, Matematik nedir, ne işe yarar? Matematik nasıl doğmuştur detayları ile derledik.

Matematik Nedir, Ne İşe Yarar Matematik Nasıl Doğmuştur İşte Tarihi...

Hayatımızdaki her olgunun matematik bilimi ile bir bağı bulunmaktadır. İnsanlık tarihinin bu günlere ulaşmasının da en büyük etkenlerinden bir tanesi matematik bilimidir. Bunun nedenlerinden en önemlisi ise matematik biliminin hayatın her alanında var olmasıdır. 

Haberin Devamı

 Matematik Nedir, Ne İşe Yarar?

 Matematik, insan aklının semboller ve formüllerle soyut kavramların somutlaştırılmasıdır. Yani matematik bilimi, insan aklının sembolik bir dilidir. Matematik yeryüzünü, bilimselliği, doğayı vb. tüm konuları anlayabilmek için üretilmiş olan bir semboller bütünüdür. Bu semboller ile formüller ve denklemler elde edilmektedir. Karmaşık olan yapıların basitleştirilmesini sağlayan temel bir kavram olan matematik sayesinde cep telefonları, bilgisayarlar, arabalar, binalar, hesap makinaları, müzikler, şarkılar yollar ve daha saymakla bitmeyecek pek çok şey üretilmiştir. 

 Matematik Nasıl Doğmuştur?

 Matematik, gündelik yaşamın parçası olduğundan bir gereklilik şeklinde meydana gelmiştir. Matematiğin geçmişi M.Ö. 3000'li yıllara kadar uzanmaktadır. O dönemlerde Mezopotamya ve Mısır'da matematik bilimi uygulanmıştır. 1871 senesinde yazılan İnsanın Türeyişi adlı kitapta, bazı yüksek hayvanların imgeleme ve belleğe alma yeteneği olduğu söylenmiştir. Arazi parçalarının yüz ölçümlerinin bulunduğu, kanal haritaları ve yapı işleri ile ilgili hacim hesaplarının yapıldığı, alışveriş kayıtlarının tutulduğunu gösteren papirüsler ve kil tabletler mevcuttur.

Haberin Devamı

 Günümüzde matematiksel düşünmenin ilk adımları olarak sayılan büyüklük, sayı, biçim ve sıra farklılıklarını anlama, ayırt etme yeteneğinin, sadece insana özgü bir özellik olmadığı net bir şekilde bilinmektedir. Örnek; kargalar ile yapılan deneylerde, bazı kuşların 4 tane kadar eleman ihtiva eden kümeler içerisinde ayırım yapabildiklerini kanıtlamıştır. Yapılan deneyler diğer hayvan türleri üzerinde de denenmiş ve sonuç olarak bu hayvanlarında modelsel farklılıkların bilincine sahip oldukları gözlemlenmiştir. 

Eski zamanlarda insanlar el ve ayak parmaklarını birleştirerek toplamda 20'ye kadar sayabilmişler ve sayı bilinci bu şekilde doğmuştur.