EğitimMarifet İltifata Tabidir Sözü Kime Aittir? Kısaca Sözün Anlamı Nedir?

Marifet İltifata Tabidir Sözü Kime Aittir? Kısaca Sözün Anlamı Nedir?

27.05.2021 - 14:02 | Son Güncellenme:

"Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir" sözünü duymuşsunuzdur. Bu sözün anlamı ve kim tarafından söylendiği merak konusudur. Marifet iltifata tabidir sözü kime aittir? Kısaca sözün anlamı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Marifet İltifata Tabidir Sözü Kime Aittir Kısaca Sözün Anlamı Nedir

 Bir kimsenin başarısının takdir edilmesi durumunda o kişi daha istekli bir şekilde çalışmalarına devam edecektir. Bir kişi kaliteli bir mal ürettiğinde o mal alıcı bulmaz ise iyi bir mal üretmesi bir işe yaramaz. Yani bir başarı da kişilerin yararına kullanılmıyorsa o başarı devamlılık arz etmeyecektir. 

Haberin Devamı

 Marifet İltifata Tabidir Sözü Kime Aittir?

 "Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir" sözü başarıların ödüllendirilmesi gerektiğinin önemini vurgulamak adına söylenmiştir. Bu sözün kim tarafından söylendiği de merak konusudur. Bu söz Necmeddin Okyay'a aittir. 

 Necmeddin Okyay 1883 yılında doğmuş, 1976 yılında ise vefat etmiştir. Bin bir sanat ustası olması nedeni ile kendisinden Hezarfen ismi ile de bahsedilmektedir. Gül yetiştiriciliği, hattat, ebruzen, kağıt cilalama, mücellit gibi işler ile ilgilenmiştir. 

 Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir sözü kişilerin yapmış olduğu işler neticesinde başarılarının takdir edilmesi halinde daha verimli işler yapacaklarını belirtmek için kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Bu söz edebiyat literatürüne girmiş olan sözlerden bir tanesidir. İnsanların yaptıkları işlerde motivasyon bulmalarını sağlamak için iltifat edilmesi ve başarılarının övülmesi oldukça önemlidir. Burada önemli olan yapılan iltifatın kişinin şahsına değil ortaya çıkarmış olduğu işe yapılmasıdır. Bu şekilde yapılan övgüler olumlu davranışların artmasına vesile olacaktır. 

 Bir başarı ile ilgili edilen iltifatlar insanlara güç ve ilham verecektir. Bir başarıyı övmenin hiç bir sakıncası yoktur. Aksine insanların yaptıkları işi daha hevesli bir şekilde yapmalarına yardımcı olacaktır. İnsanların elde ettiği başarıları takdir etmek günümüzde çoğu kişi tarafından unutulmuştur. İnsanların çocukluk yıllarından itibaren başarılarının takdir edilmesi olumlu yönlerinin artmasına sebep olacaktır.