24.05.2022 - 00:03 | Son Güncellenme:
Maladaptive daydreaming, kişinin diğer insanlarla iletişimini engelleyen kontrolsüz hayal kurma durumudur. Hayat koşullarının giderek ağırlaşması nedeniyle sık görülen günümüz hastalıklarından biridir. Maladaptive daydreaming durumunda olanlar, hayatın gerçeklerinden uzaklaşarak sürekli bir hayallerle yaşamaktadır. Uykusuzluk problemi yaşarlar ve sağlıklı sosyal ilişkileri olamamaktadır.
Maladaptive Daydreaming Nedir, Neden Olur?
Maladaptive daydreaming, Kontrolsüz hayal kurmak anlamı taşımaktadır. Kişilerin yaşayabileceği fiziksel hasatlıklar kadar hatta daha fazlası ruhsal sorunlar da tedavi gerektirmektedir. Maladaptive daydreaming rahatsızlığının nedeni tam olarak bilinmezken, kesin tedavisi de henüz bulunamamıştır.
Çok küçük yaşlarda başlayabilen maladaptive daydreaming, tam olarak tedavi edilememektedir. Kişinin hayatını olumsuz etkileyen maladaptive daydreaming, sosyal ve aile hayatını, uyku düzenini de olumsuz etkilemektedir.
Maladaptive Daydreaming Nasıl geçer?
Maladaptive daydreaming rahatsızlığının tedavi edilebilmesi için tanı ve teşhis gerekmektedir. Bunun için ise hekimin bazı bilgilere sahip olması gerekmektedir. Bunlar; Hayalleri kişinin günlük yaşantısında aksama yaratıyor mu?
Hayallerini kontrol etmekte sorun yaşıyor mu?
Hayal kurmak, maladaptive daydreaming hastası için nereye kadar faydalı nereden sonra zararlıdır?
Hayallerin içeriği ve süresi nedir, nasıl sorunlara neden olmaktadır? Sorularının cevaplarıdır.
Maladaptive daydreaming, psikolojik hastalıklar arasında sayılmaktadır. Psikolojik bir rahatsızlık olması dolayısıyla şizofren hastalığına benzetilse de tedavisi uygulanmamaktadır. Kontrolsüz hayal kurmak olarak ifade edilen maladaptive daydreaming, uykusuzluk sorununu da beraberinde getirmektedir. Hem sosyal hem ailevi hayatı etkileyen maladaptive daydreaming sorunu yaşayanların hayalleri uyumsuz ve ürkütücü olabilmektedir.