EğitimLimon Tuzu Nedir, Ne İşe Yarar? Limon Tuzu Neyden Yapılır?

Limon Tuzu Nedir, Ne İşe Yarar? Limon Tuzu Neyden Yapılır?

26.02.2021 - 13:55 | Son Güncellenme:

Her evin ve mutfakların olmazsa olmazlarından bir tanesi de limon tuzlarıdır. Limon tuzlarının yemeklerden başka yerlerde de kullanıldığına şahit olmaktayız. Mesela temizlik işlerinde veya kireçlenme de mücadele de çok fazla kullanılmaktadır. Peki bunca işe yarayan bu limon tuzu aslında nedir? Kimyasal bir ismi var mıdır? Ne gibi faydaları bulunur? Zararları var mıdır? En çok nerelerde kullanılır? İşte limon tuzu hakkında merak edilenler.

Limon Tuzu Nedir, Ne İşe Yarar Limon Tuzu Neyden Yapılır

 Bu etken maddenin kimyasal ismi sitrik asit olarak geçmektedir. Ekşi tadı ile meşhur olan limon tuzu eskiden daha doğal olarak üretilirken, şimdiler de yerini daha ucuz yöntemlere bırakmıştır.

Haberin Devamı

Limon Tuzu Nedir, Ne İşe Yarar? 

Limon tuzu öncelerden limondan üretilen bir maddeyken bu işlemin pahalı olmasından kaynaklı olarak şimdiler de şeker pancarının sentetik melasından üretilmektedir. Ev hanımlarınca daha çok tuşu kurma işleminde kullanılırken, reçeller ve salatalarda da yerini almaktadır. Ayrıca doğal temizlik ürünü elde etmek isteyenlerinde en büyük yardımcısıdır. Örneğin çaydanlığını bir kireç çözücü ile temizlemek istemeyen bir hanımı limon tuzuna başvurabilir.

Limon tuzu C vitamini yönünden çok zengindir. Kilo vermek ve yağ yakmak isteyenler rahatlıkla kullanabilir. Limon tuzu sebze ile meyvelerin kararmasını geciktirir. Turşuların ömrünü uzatırken, bazı harçların dağılmaması için de kullanılabilir. Bulaşık makinaların da ve yüzey temizliğinde kullanan ev hanımlarına da rastlamak mümkündür. 

Haberin Devamı

Limon Tuzu Neyden Yapılır?

Limon tuzları şeker pancarı melasından, limondan ve turunçgillerden elde edilmektedir. Son zamanlarda kullanımının çok olması ve ucu bir yöntem olarak şeker pancarı yöntemi daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Çok aşırı kullanılması hem alerjik reaksiyon gösterebilirken hem de mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca bazı ülkeler de bu maddenin yani sitrik asidin kullanımı yasak hale getirildiği bilinmektedir.

Yazarlar