02.06.2021 - 17:08 | Son Güncellenme:
1921 ve 1924 anayasasında kuvvetler ayrılığı yerine kuvvetler birliği ilkesi yer almıştır. Bunun nedeni Türkiye Cumhuriyetinin yeni kurulması ve o dönemin şartlarına göre meclisin hızlı bir şekilde karar almak zorunda olmasıdır. 1961 anayasası ile birlikte kuvvetler birliği, yerini kuvvetler ayrılığına bırakmıştır ve yasama, yürütme ve yargı organları birbirinden ayrılmıştır.
Kuvvetler Birliği Nedir?
Yasama ve yürütme organlarının tek bir çatı altında toplanmasına kuvvetler birliği denir. Kuvvetler birliği başta Amerika, Fransa ve İsviçre olmak üzere birçok ülkede uygulanmaktadır.
Kuvvetler Birliği Sistemleri Nelerdir?
1- Diktatörlük - Mutlak Monarşi - Aristokrasi
Yasama, yürütme ve yargı organlarının tek bir kişinin ya da grubun elinde olduğu yönetim sistemlerinde kuvvetler birliği ilkesi uygulanır. Bu sistemler anti-demokratiktir çünkü yönetimdeki kişiler halkın oylarıyla seçilmez. Devletin tüm organları bir kişi ya da grubun elinde olduğu için tüm yasalar keyfi bir şekilde uygulanır. Bu tür sistemlerde bağımsız mahkemelerden de söz etmek mümkün değildir. Çünkü yargı da yasama ve yürütme gibi kralın ya da hükümdarın elindedir.
2- Meclis Hükümet Sistemi
Meclis hükümet sisteminde yasama ve yürütme organları meclise bağlıdır. Diktatörlüklerden farklı olarak, bu sistemlerde yargı tamamen bağımsızdır. Meclis hükümet sistemlerinde yapılan yasalar, herhangi bir bürokratik engele takılmadan, hızlı bir şekilde yürürlüğe konur.
Cumhuriyetin kuruluş yıllarında kuvvetler birliği ilkesi uygulanmış ve bu sayede sosyal alanda, yargıda ve eğitimde birçok yenilik yapılmıştır.