16.06.2021 - 12:31 | Son Güncellenme:
Kristallendirme aynı zamanda kristalleştirme olarak da ifade edilmektedir. Katı madde üzerinden çözünme yolu ile uygulanan bir tür yöntem şeklinde anlatmak mümkün. Farklı amaçlar altında kullanım olanağı da gerçekleştiren bir yöntemdir. Farklı yöntemler üzerinden ele alınan kristallendirme, yapısal açıdan önemli bir yere sahiptir.
Kristallendirme Nedir?
Herhangi bir katı maddenin uygun bir çözücü içerisinde çözünmesi ile beraber, çökme işlemi üzerinden katı ve sıvı fazlarının birbirinden ayrılması kristallendirme olarak bilinir. Karışım üzerinden iki madde de suda çözündüğü için bu bağlamda bileşenler farklı çözünürlüğe sahip olduğundan dolayı ayrım yaşanır. Hem kimyasal hem de fiziksel olarak yaşanabilen biri değişim şeklinde ifade etmek mümkün. Farklı işlemler üzerinden yapılan çalışmalar ile beraber, günümüzde kristallendirme gerçekleştirilmektedir.
Kristallendirme Ne Amaç İçin Kullanılır?
Katı karışımlarda yer alan bileşenleri birbirinden ayırmak kristallendirme yönteminin en önemli amacıdır. Aynı zamanda bu bileşenleri saflaştırma konusunda da kullanılır. Kristallendirme üzerinden yapılan ayırma yöntemi ayrımsal kristallendirme olarak ifade edilmektedir. Saflaştırma ise direkt olarak kristallendirme şeklinde anlatılır. Aslında temelde aynı işlemleri içermiş olsa bile yöntem açısından farklılık göstermektedirler.
Yapılan bu işlem ile beraber ortaya çıkarılan karışımlar amaca uygun olarak farklı sektörler için kullanılmaktadır. Özellikle katı maddelerin birbirindeki safsızlık durumundan kusarak daha saf hale gelmesi noktasında kristallendirme büyük bir öneme sahiptir. Bu konuda kullanılabilecek birçok farklı çözücü bulunmaktadır. Amaca uygun olarak değerlendirilen çözücüler sayesinde, ayrımsal ve saflaştırma olarak iki farklı tür üzerinden kristallendirme gerçekleşmektedir.