11.04.2023 - 16:32 | Son Güncellenme:
Karadeniz kıyısındaki 30 kilometrelik limanı sayesinde, Karadeniz'in en büyük limanı olarak Köstence kıyıları gösterilmektedir.
Köstence Nerededir, Hangi Ülkeye Bağlıdır?
Köstence, Karadeniz kıyısında ve Romanya'nın Dobruca bölgesinde yer alan bir şehir ve limandır. Köstence içerisinde bulundurduğu yerleşimlerden dolayı, Paleolitik çağdan kalma şehir olarak düşünülür. Arkeolojik kazı çalışmalarında ilgili alan da neolitik, tunç ve demir çağlarından kalma kalıntılar bulunmuştur.
Köstence Kısaca Tarihi Nedir?
Köstence, Romalılar tarihi döneminde Tomis, altı Yunan kolonisinin oluşturduğu konfederasyon merkezi durumundaydı. Milattan önce 17 ve 18 yüz yıllarında Romalı Publius şairi, sürgün yeri olarak ün kazanmıştır. Roma İmparatorluğu'nun yeni düzenleme sırasında Küçük Seythia vilayetinin tam olarak merkezi haline gelmişti. 5.ci yüz yılda ise halkın çoğunluğu Hristiyanlığı kabul etmiştir. 971 yılında Köstence şehri, Bizans hakimiyetine geçiş yapmıştır.
1798 ve 1792 yılları arası boyunca süren Osmanlı ve Rus ordularının savaşmalarında şehrin büyük çoğunluğu harap olmuştu. İmar ve tahkim edildikten bir müddet sonra Köstence, 1809 ve 1829 20 yıl boyunca süren savaş sonrası Rus ordusu tarafından tekrardan ele geçirilmiştir. Kırım savaşı ile birlikte iki kez Rus ordusuna yenik düşen Köstence şehri, 1854 yılında Ruslar tarafından Fransa'ya devredilmiştir.
Stratejik önlemlerden dolayı, Osmanlı devleti Köstence şehrine özel olarak ilgi göstermeye başlamıştır. Yıl 1857'de Osmanlı, İngiliz şirketi vesilesi ile Tuna üzerinden Cernavo da ve Köstence arasında demir yolu inşa etmeye başlamıştır.
Roman iskanı ile şehir yaşan Müslümanların sayısı gün geçtikçe azalmıştı. Genelde Müslüman toplumda oluşan Köstence'nin Müslüman nüfusu 20 bine kadar düşmüştür. Köstence de 5 camii bulunmaktadır.