06.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYSEL BOZAN YILMAZ
AYSEL BOZAN YILMAZ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl 6 Haziran’da gerçekleştirecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın başvuru ve uygulama kılavuzunu yayımladı.
Kılavuzda yer alan bilgilere göre LGS başvuruları dün başladı, 14 Nisan 2021’de sona erecek. Başvurular tüm 8’inci sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından otomatik olarak gerçekleştirilecek. Öğrenci ve velilerin ayrı bir işlem yapması gerekmeyecek.
Başvurular otomatik olacak ancak öğrencilerin sınava girmesi zorunlu değil; sınava girmek istemeyenlerin de herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmayacak. Öğrencilerin fotoğraflı sınav giriş belgesi 27 Mayıs’tan itibaren e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden açıklanacak.
Uygulama aynı
LGS’de oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Geçen yıl olduğu gibi sınav uygulaması iki oturum halinde gerçekleştirilecek. Birinci oturumda Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50 soru; ikinci oturumda da Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak.
Sınav sonuçları, 30 Haziran’da açıklanacak.
174 bin öğrenci
Sınavla öğrenci alacak 2 bin 60 okul var ve bu yıl toplam kontenjan sayısı 174 bin 160. Anadolu liselerine 56 bin 396, fen liselerine 36 bin 980, sosyal bilimlere 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 712, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 930 kontenjan ayrıldı.
Kontenjanlarda geçen yıla göre bir azalma olduğu görülüyor. Geçen yıl 8. sınıfta okuyan öğrenci sayısı, 2012’de uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sistemi kapsamında, 60-66 aylıkken okula başlayanlar nedeniyle 600 bin artarak, yaklaşık 1 milyon 800 bine ulaşmıştı. MEB de öğrenci sayısındaki artışı dikkate alarak, sınavla alan okulların kontenjanını 139 bin 660’dan 213 bin 128’e yükseltti.
Bu yıl açıklanan rakamlara göre sınavla öğrenci alan okullarda 38 bin 968 kontenjan azaldı. Her yıl mevcut öğrencilerin yaklaşık yüzde 90’ı LGS’ye giriyor. Geçen yıl 1.8 milyon öğrenci vardı, 1.6 milyonu sınava girdi. 2019’da da 1.2 milyon öğrencinin 1 milyon 74 bini LGS’ye katıldı. Bu yıl liselere geçişte kaç öğrenci olduğu sınavdan sonra netleşir ancak 1.4 milyon öğrencinin olduğu ve 1.2 milyonunun sınavlara gireceği tahmin ediliyor. Bu durumda tüm öğrencilerin yüzde 12’si sınavla öğrenci alan okullara yerleşecek. Sınava girenlerin ise yüzde 15’i hayallerindeki liseye kavuşabilecek.
Dil Bilgisi ne olacak?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milliyet’e verdiği röportajda bu yıl dil bilgisi sorularının olmayacağını açıklamıştı. Ancak Bakanlığın hazırladığı örnek sorularda dil bilgisi sorularına yer vermesi kafaları karıştırdı. Konuyla ilgili CİMER’e yapılan başvurularda da farklı cevaplar gelmesi öğrencileri tedirgin etti. Son olarak CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, LGS’nin dil bilgisi konularını kapsayıp kapsamayacağına ilişkin Bakan Selçuk’un cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Öğrenciler, bu konuda MEB’den net bir açıklama bekliyor.
LİSELERE GİRİŞ SINAVI (LGS) BAŞVURULARI BAŞLADI
6 Haziran’da gerçekleştirilecek LGS için başvurular 14 Nisan’a kadar MEB tarafından otomatik olarak yapılacak. Öğrencilerin sınava girmesi zorunlu değil.