EğitimKitin Nedir, Ne İşe Yarar? Kitin Nerelerde Bulunur?

Kitin Nedir, Ne İşe Yarar? Kitin Nerelerde Bulunur?

26.02.2021 - 13:36 | Son Güncellenme:

Kitin, özellikle böceklerde bulunan bir maddedir. Sert bir yapısının olması sebebi ile bilim insanları tarafından araştırılmaktadır. Kitinin yapısı ve özellikleri çoğu kişi tarafından da merak edilen bir konudur. Kitin nedir, ne işe yarar? Kitin nerelerde bulunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kitin Nedir, Ne İşe Yarar Kitin Nerelerde Bulunur

Kitin önemli bir polisakkarittir. Eklem bacaklı grubunda yer alan canlıların dış kabuğu kitinden yapılmıştır. Bunun yanında mantarların hücre çeperlerinde de kitin maddesi bulunmaktadır. Kitin maddesi, modifiye olmuş glikoz zincirlerinden meydana gelmiş olan bir yapıdır. 

Haberin Devamı

Kitin Nedir, Ne İşe Yarar?

Kitin maddesi böceklerde dış iskeleti oluşturmuş olan yapıdır. Mantarlarda ise hücre duvarında yer alır. Bunun yanında omurgasız canlılar ile balıklarda da kitin maddesi bulunmaktadır. Selülozdan sonra en fazla bulunan madde kitindir. Özellikle böceklerde kanat kısımlarında kitin maddesi bulunmaktadır. Ancak bu madde doğada tek başına da bulunabilmektedir. 

Araştırmalara göre biyosfer tabakasında canlılar tarafından yıllık olarak 1 milyar tondan fazla kitin üretimi gerçekleştirilmektedir. Kitin tabakası istiridye gibi canlıların yapısına katılmak için kalsiyum karbonat gibi bileşikler ile yapılar oluşturmaktadır.

Kitin, selüloz gibi canlılar tarafından sindirilebilen bir madde değildir. Böceklerle beslenen canlılar fibröz kitin isimli maddeyi sindirebilmek için simbiyotik bakteri ya da protozoa bulundururlar. Kitin maddesi biyolojik bir şekilde parçalanabilmektedir. Bu nedenle boya ya da cerrahi iplik olarak da kullanılabilmektedir

Haberin Devamı

Kitin Nerelerde Bulunur?

Kitin çeşitli canlılar tarafından üretilebilen bir maddedir. 

Kitin maddesi en fazla eklem bacaklıların dış iskeletinde bulunan bir maddedir. Eklem bacaklılar çeşitli boyutlarda ve büyüklüklerde olabilirler. Bunun yanında karada ya da denizde yaşamlarını sürdürebilirler.

Mantar yapısında da kitin bulunmaktadır. Hücre duvarlarının yapısında bulunur. Mantar yapısında bulunan kitin, bitkide bulunan selüloz gibi hücre dışı bir şekilde biriktirilmektedir.

Kitin maddesi, yumuşakçalarda da görülebilmektedir. Ancak farklı bir yapıda bulunmaktadır.

Yazarlar