EğitimKırgızların Sosyal Yaşantıları Ve Dil Özellikleri Hakkında Bilgiler

Kırgızların Sosyal Yaşantıları Ve Dil Özellikleri Hakkında Bilgiler

19.05.2021 - 15:09 | Son Güncellenme:

Kırgızistan 31 Ağustos 1991 tarihinde, Sovyetler Birliğinden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Kırgızistan'ı uluslararası arenada resmi olarak tanıyan ilk ülkelerden biri Türkiye oldu. Tarihi Göktürklere kadar uzanan Kırgızistan'ın bilinen en ünlü destanı Manas destanıdır. Kırgızların sosyal yaşantıları ve dil özellikleri hakkında detayları derledik.

Kırgızların Sosyal Yaşantıları Ve Dil Özellikleri Hakkında Bilgiler

Kırgızistan bayrağında 40 ışınlı bir güneş resmi yer alır. Güneşteki 40 ışın, 40 farklı Kırgız boyunu simgeler. Ülkenin resmi bayrağı bağımsızlıklarını ilan ettikten 1 yıl sonra, 1992 yılında resmi olarak onaylanmıştır. 

Haberin Devamı

Kırgızların Sosyal Yaşantıları Hakkında Bilgiler 

Kırgızların sosyal yaşantıları Türkiye ile birçok açıdan benzerlikler gösterir. Onlar da Türkler gibi aile ilişkilerine fazlasıyla önem verir. Bayram ziyaretleri ve büyüklerin elini öpmek gelenekleri arasında yer alır. 

Kadim bir millet olan Kırgızlar, gelenek ve göreneklerini binlerce hiç yıldır korumayı başarmıştır. Aile ilişkilerine olduğu gibi misafir ağırlamaya da büyük önem verirler. Kendi aralarında yardımlaşma ve dayanışma gelişmiştir. 

En kadim geleneklerinden biri olan ''Çocuğa İsim Verme Törenleri'' bugün de sürmektedir. Yaklaşık %50'si göçebe bir hayat süren Kırgızlarda komşuluk ilişkileri de fazlasıyla gelişmiştir. Sık sık birbirlerine konuk olurlar ve kopuz eşliğinde geleneksel halk türkülerini söylerler. 

Haberin Devamı

Kırgızların Dil Özellikleri Hakkında Bilgiler 

Kırgızistan'ın iki resmi dili vardır. Bunlardan biri Kırgızca diğeri Rusçadır. Ancak halkın %80'ine yakını Kırgızca konuşur. 

Kırgızca ile Türkçe arasında birçok benzerlik bulunur. Örneğin Türkçedeki ''Hangi'' kelimesi onlarda ''Kangı'' şeklinde telaffuz edilir. 

Kırgızistan Hakkında Bilgiler 

Kırgızistan'ın yüz ölçümü 199.560 kilometrekaredir. Nüfusu yaklaşık 7 milyon olan ülkenin temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve el sanatlarıdır. En kalabalık şehri aynı zamanda başkent olan Bişkek'tir. 1 milyondan fazla kişinin yaşadığı Bişkek'te tarih ve kültür turizmi gelişmiştir. 

KEŞFETYENİ
Kanseri yenmişti! Ünlü şarkıcı son halini paylaştı
Kanseri yenmişti! Ünlü şarkıcı son halini paylaştı

Cadde | 24.04.2025 - 10:02

Kanserle mücadelesini kazanan şarkıcı Şimal, eski günlerine kavuşmak için gün sayıyor.

Yazarlar