16.06.2021 - 05:59 | Son Güncellenme:
Kimya bilim dalı, maddelerin incelenmesi için çeşitli çalışmalar gerçekleştirir. Bu bilim dalı ile maddenin değişen yapıları, benzer maddelerin ayırt edici özellikleri gibi çeşitli konular incelenebilmektedir. Maddelerin ana yapılarının anlaşılması da kimya ile olmaktadır.
Kimya Disiplinleri ve Kimyacıların Çalışma Alanları Nelerdir?
Kimya bilimi, maddelerin yapıları ile özelliklerini ve bunların yanında birbirleri ile etkileşimlerini, etkileşimlerinden sonra meydana gelen değişimleri inceleyen bilim dalına verilen isimdir. Kimya biliminin çalışma alanı çok geniştir. Bu nedenle bu bilim çeşitli alt dallara ayrılmıştır.
Kimya bilimi yedi disiplinden meydana gelmektedir. Bunlar;
Analitik Kimya: Kimyasal bileşiklerin doğru bir şekilde tanınması ve ne kadar miktarlarda kullanılacaklarının ayırt edilmesi gibi konularda çalışmalar yapmaktadır. Kimyanın bu alt dalı; ilaç, kozmetik, boya, gıda, çevre endüstrisi gibi konularda kimyasal bileşenlerin nitelikleri ve niceliklerinin araştırılmasında görev yapar.
Biyokimya: Canlıların kimyasal yapılarının incelenmesi ve bu yapıda meydana gelen değişimleri incelemektedir. Biyokimya alt bilim dalında proteinler, nükleik asitler gibi organik moleküllerin incelenmesi yapılır.
Fizikokimya: Derişim, sıcaklık, basınç gibi fiziksel faktörlerin kimyasal tepkimelerdeki etkilerinin incelenmesini sağlayan kimya alt bilim dalıdır. Kimyasal tepkimeler içerisindeki molekül hızı, hareket, moleküllerin birbiri ile etkileşimleri gibi konuları incelemektedir.
Polimer Kimyası: Monomerlerin birbirleri ile bağlanması sonucunda meydana gelen polimerleri inceleyen alt bilim dalıdır. Polimerler doğal ya da yapay şekillerde olabilmektedir. Doğal polimerlere protein, karbonhidrat gibi molekülleri örnek verilebilir. Yapay moleküllere ise plastik, naylon, kauçuk, teflon gibi maddeler örnek verilebilir.
Organik Kimya: Yapısında karbon bulunan bileşiklerin özelliklerini ve tepkimelerini inceler. Boyalar, petrol ürünleri, ilaçlar, plastikler gibi ürünler bu gruba girmektedir.
Anorganik Kimya: Organik yapıda olmayan bileşiklerin yapılarını, tepkimelerini ve özelliklerini inceleyen kimya alt bilim dalıdır.
Endüstriyel Kimya: Sanayide kullanılan ham maddelerin üretimi ile ilgili bilgileri araştırmaktadır.