11.12.2021 - 03:14 | Son Güncellenme:
Kıkırdak, kemiklerin birbirlerine dönük yüzlerini oluşturan saydam, sedefi dokudur. Kıkırdak dokular bulunduğu yerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Hiyalin kıkırdak tipi, hareketli eklemlerde bulunmaktadır. En önemli görevleri kemikleşme merkezi olmalarıdır.
Kıkırdak Nedir, Ne İşe Yarar?
Kıkırdak sedefi ve yarı saydam yapılı kemiklerin birbirine bakan yüzlerindeki dokudur. Kemikleşme merkezi olarak görev yapan kıkırdak dokular, burun, gırtlak, nefes borusu ve solunum yolu duvarlarında bulunmaktadır. Hyalin kıkırdağı cam görünümüyle fazla esneyemeyen dokulu kıkırdaktır.
Kıkırdağın Görevleri Nelerdir?
Kıkırdağın en önemli görevi kemik oluşumu sağlamaktır. Hyalin kıkırdağı Yunanca “Hyalos” dan cam türemiştir. Cam görünümlü yapısıyla şeffaf dokudur. Kıkırdağın en önemli görevi kemikleşme merkezi olarak çalışıp kemik oluşumu sağlamaktır. İkili- üçlü olarak bulunan, Hyalin kıkırdağı izogen gruplarıdır. Kıkırdaklar burun, nefes borusu, gırtlak- büyük solunum yolları duvarlarında da bulunmaktadır.
Hyalin kıkırdağı, eklem yerlerinde bulunup, hareket sağlamaktadır. Az bükülebilme özellikli kıkırdak türüdür. Hyalin kıkırdağı embriyoda bütün iskelet sistemini oluşturmaktadır. Yetişkinlerde ise, kaburgaların göğüs kemiğine tutunduğu kısımlarda bulunmaktadır. Burun kıkırdakları da hyalin kıkırdağı özelliği taşımaktadır. En önemli görevleri kemik iç dokusunu oluşturarak kemikleşmeyi sağlamasıdır.