EğitimKarışımları Ayırma Yöntemleri Nelerdir? Örnekler İle Ayırma Yöntemleri

Karışımları Ayırma Yöntemleri Nelerdir? Örnekler İle Ayırma Yöntemleri

14.05.2021 - 16:35 | Son Güncellenme:

Karışımlar fiziksel yöntemler ile bir araya gelmektedir. Bu sebeple ayrılmaları da fiziksel bir şekilde olmaktadır. Karışımların farklı ayırma yöntemleri bulunur. Karışımları ayırma yöntemleri nelerdir? Örnekler ile Ayırma yöntemleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Karışımları Ayırma Yöntemleri Nelerdir Örnekler İle Ayırma Yöntemleri

İnsanlar günlük hayatlarında da fiziksel olarak bir araya gelen karışımların ayırmalarını sağlayabilmektedir. Seçilen ayırma yöntemi maddelerin hem fiziksel hem de kimyasal özelliklerine göre seçilmelidir. 

Haberin Devamı

Karışımları Ayırma Yöntemleri Nelerdir?

Karışımların ayırma yöntemleri şu şekildedir

Süzme

Eleme

Dinlendirme

Yüzdürme

Mıknatısla Ayırma

Damıtma

Buharlaştırma

Farklı iriliklerde olan katı karışımların birbirinden ayrılması için eleme yöntemi kullanmak gerekmektedir. Kepek ile un, Kum ile çakıl, Kömür tozu ile kömürün ayrılması için eleme yöntemi kullanılması uygundur. 

 İki farklı madde birbiri ile karıştığı zaman tanecikli olan maddelerin yüzdürme yöntemi ile ayrılması mümkün olmaktadır. Saman ve buğdayı ayırmak için yüzdürme yöntemi kullanılabilir. Bunun dışında mercimek ve sapları, ıspanak ve toprak da yüzdürme yöntemi ile ayrılabilmektedir.

 Katılar ile sıvıların karıştırılması durumunda süzme yöntemi ile maddelerin ayrılması sağlanabilmektedir. Örneğin su içerisinde bulunan pirinç süzme yöntemi ile birbirinden ayrılabilir. Haşlanmış makarna ve su aynı şekilde süzdürme yöntemi ile ayrılabilmektedir.

Haberin Devamı

 Dinlendirme yöntemi de en çok kullanılan karışım ayırma yöntemleri arasında yer alır. Bu yöntemde sıvı içinde dağılmış bulunan katı maddeler dinlendirilerek dibe çökmesi sağlanmaktadır. Toprak ile suyun karıştırılması durumunda bulanık bir su elde edilir. Ancak dinlendirme ile toprağın dibe çöktüğünü görmek mümkün olmaktadır.

 İki maddenin karışması halinde bu karışımların ayrılması buharlaşma yöntemi ile sağlanabilmektedir. Bunun yanında karışımın daha koyu bir hal alması için de buharlaştırma yöntemi kullanılabilmektedir. Süt içerisindeki suyun buharlaşması ile süt tozu elde edilmektedir. Bunun dışında deniz suyunun buharlaşması yöntemi ile deniz tuzu elde etmek mümkün olmaktadır.

 Birbiri ile karışan sıvıların ayrılması için damıtma yöntemi kullanmak mümkündür. İki sıvının kaynama noktaları farklı ise damıtma yöntemi kullanılması daha doğru olacaktır. Değişik kaynama noktalarına sahip sıvılar içerisinde kaynama noktası düşük olanlar daha çabuk buharlaşırlar. Bu buharlaşan sıvı farklı bir kap içerisinde tutularak ayrılma işlemi gerçekleştirilmektedir. Özellikle petrollerin damıtılması sayesinde petrol gazı elde edilmektedir. 

Yazarlar