29.04.2021 - 03:07 | Son Güncellenme:
Dünya üzerinde doğal olarak hemen hemen her yerde yaşayabilen çok sayıda olmalarına rağmen birbirleri ile uyum içerisinde yaşayabilen karıncalar insanlar arasında merak konusu olmaktadır.
Karınca Yuvalarının Girişi Hangi Yönü Gösterir?
Yaşamları boyunca sıcak soğuk tüm koşullarda hayatlarını sürdüren karıncalar koloniler şeklinde yaşayarak kendilerine özgü bir hiyerarşik yapı geliştirmişlerdir. Karıncaların uzun süre ve dünyanın birçok bölgesinde aynı şekilde koloniler şeklinde yaşam sürdürmeleri içgüdüsel bir davranış olarak kabul edilmektedir.
Karıncalar yuvalarını kumsal hafif topraklarda yapabildikleri gibi ormanlar içinde ağaç kabukları ile de büyük yumruları şeklinde yapabilmektedir. Karıncalar yuvalarını sıcak olan bölge ve duruma göre girişini güneye bakar şeklinde yapmaktadır.
Dünyada kuzey yarım kürede bulunan bölgelerde karınca yuvalarının girişi güneye bakmakta topraklı olan yerleri ise kuzeye bakmaktadır. Güney yarım kürede ise karınca yuvalarının girişi kuzeye bakmaktadır. Güneş ışınlarının dik geldiği ekvator bölgesinde ise karınca yuvalarının girişi yukarı bakar konumda olmaktadır. Karınca yuvalarının hangi yöne baktığı karınca cinsleri ile de değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin bazı karıncalar yuvalarını ağaçların kabuklarına yaparken bazı karıncalar ise insanlara yakın yerlere yaşam alanlarına da yaptığı gözlemlenmektedir.
Karıncalar yuvalarını su ve soğuktan etkilenmeyecek bölgelere inşa etmektedir. Sıcaklık karınca varlığını sürdürmek ve kolonilerini genişletmek için en önemli etkenler arasında yer almaktadır.
Karıncalar içgüdüsel olarak yaşamlarını idame ettirebilmek için belirli duyarlılığa sahip canlılar olarak bilinmektedir. Karıncaların yuvaları da onlara göre oluşturulmaktadır.