EğitimKaradeniz Bölgesinin İklimi Ve Bitki Örtüsü Nedir?

Karadeniz Bölgesinin İklimi Ve Bitki Örtüsü Nedir?

14.05.2021 - 14:49 | Son Güncellenme:

Asya ve Avrupa yakasında toprakları bulunan ülkemizde üç farklı iklim tipi görülür. Bunlar sırasıyla Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklimdir. Karadeniz Bölgesi, aynı zamanda en fazla yağmur yağışının görüldüğü yerdir. Ancak bu bölgede, sonbahar ve kış aylarında, kar yağışı çok fazla görülmez. Karadeniz bölgesinin iklimi ve bitki örtüsü nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Karadeniz Bölgesinin İklimi Ve Bitki Örtüsü Nedir

 Karadeniz bölgesinin genelinde etkili olan iklim tipi, Marmara Bölgesinin bazı şehirlerinde de görülür. Bunun nedeni ise Düzce, Sakarya ve Bilecik şehirlerinin, Bolu ve Zonguldak ile sınır komşusu olmasıdır. 

Haberin Devamı

Karadeniz Bölgesinin İklimi Nedir? 

Karadeniz bölgesinde, bölge ile aynı adı taşıyan Karadeniz iklimi görülür. Ülkemizin en fazla yağış alan bölgesi olan Karadeniz Bölgesinde en fazla yetiştirilen tarım ürünlerinin başında fındık ve çay geliyor. Bu bölgede her yıl yaklaşık olarak 140 bin ton çay yetiştirilmekte ve yetiştirilen çaylar 10'dan fazla ülkeye ihraç edilmektedir. 

Karadeniz iklimi fındık üretimine de olumlu katkı sağlamıştır. Sadece Türkiye'de değil dünya genelinde en fazla fındık yetiştirilen iller Ordu ve Samsun'dur. 

Karadeniz ikliminin tipik özelliklerinden bir diğeri yaz ve kış mevsiminde görülen sıcaklık farklarının çok az olmasıdır. Diğer bölgelerde 20 - 25 derecelik bir fark varken, Karadeniz bölgesinde bu rakam 10 - 12 derece arasında değişir. 

Haberin Devamı

Yıllık yağış miktarının yaklaşık 2500 mm olduğu bölge, en fazla yağışı Ekim ve Kasım aylarında alır. 

Karadeniz Bölgesinin Bitki Örtüsü Nedir? 

Karadeniz Bölgesinin bitki örtüsü ormandır. Bunun en büyük nedeni Karadeniz Bölgesinin her yıl yağış almasıdır. Bu bölgemizde 51.500 hektarlık ormanlık alan bulunduğu için arıcılık ve ormancılık gelişmiştir. 

Karadeniz İkliminin Turizme Etkileri Nelerdir? 

Farklı iklim tipleri sadece bölgelerde yetiştirilen tarımsal ürünleri ve bitki örtüsünü belirlemez. Bir bölgede görülen iklimin özellikleri aynı zamanda o bölgenin turizmini de etkiler. Karadeniz iklimi yılın 4 mevsimi yağışlı olduğu için orman ve yayla turizmini olumlu etkilemiştir. Bu nedenle her yıl milyonlarca yerli ve yabancı, yayla ve ormanlarda kamp yapmak için Samsun, Trabzon, Giresun ve Rize kentlerine gelir.