09.03.2021 - 14:20 | Son Güncellenme:
Davalar, adaleti sağlamak için, kişi ya da kurumlara açılır. Günlük konuşma dilinde yer almayan hukuki terimler, bu durumun tam aksi olarak hukukla ilgilenen kişiler tarafından mutlaka bilinmelidir. Çünkü terim eksikliği hukukta işlemler sırasında sorun teşkil edebilir. Kamu davaları da bu hukuk süreçlerinden bir tanesidir.
Kamu Davası Nedir?
Kamu davaları, hukuki süreçlerden bir tanesidir. Amacı adaleti sağlamaktır. Tıpkı düğer davalar gibi belirli bir sürece yayılarak yürütülür. Kamu davalarının en büyük özelliği ve onu diğer dava türlerinden ayıran farkı, zarar gören kişinin bir dava ve şikayet talebinde bulunması gerekmeksizin açılmasıdır. Yani kamu davaları, tarafın bir talebi olmaksızın, kişinin zararını karşılamak için savcı tarafından açılan davadır. Bu davada herhangi bir şikayet, zarar vb. durum aranmaz.
Kamu Davaları Hangi Durumlarda Açılır?
Kamu davaları iki farklı durumda da mutlaka açılır. Bu durumlar şikayete bağlı suçlar ve şikayete bağlı olmayan suçlar olarak ayrılır. Şikayete bağlı olmadan da açılan kamu davası suçları şunlardır;
-Anayasal suçlar
-Kasten öldürme ya da teşebbüsü
-Çocuk düşürmeye sebep olma
-Nitelikli dolandırıcılık
-Uyuşturucu alıp-satma
Şikayete bağlı olarak açılan kamu davası suçları ise şunlardır;
- Cinsel saldırı
- Kişilerin huzurunu bozma
- Bir mala zarar verme
- Tıbbi müdahale gerektiren yaralama
- Taksirle yaralama
- Güveni olumsuz şekilde kullanma