12.06.2022 - 02:11 | Son Güncellenme:
Kalp vücutta dolaşan kanı tüm vücuda pompalayarak hiç durmadan çalışır. Kalp, kan ve sinirlerden oluşan çalışma sistemi ile beraber çalışmaktadır.
Kalp Nedir?
Kalp, çizgili kalp kaslarından oluşmuş kendiliğinden kasılma özelliğine sahip pompa işlevi gören organdır. Temel görevi vücuda kanı pompalamaktır. Kalbin boyutu yaşa ve vücut boylarına göre değişmektedir.
Yetişkin ve sağlıklı bireylerde sağlıklı kalp boyutu bir elin yumruğundan biraz daha büyük boyutta olmaktadır. Sağlıklı kalp günde yaklaşık 100.000 atım yapar ve bununla birlikte hiç durmaksızın çalışır. Normal bir insanda ağırlığı ortalama olarak 250 - 300 gram arasındadır.
Kalp Nasıl Çalışır?
Kalp için vücut sistemi içerisinde motor görevi yapıyor denilebilir. Kalbin kendine özgü uyarılar yaratan ve onları ileten, kan ve sinirlerden oluşan bir çalışma sistemi vardır. Sürekli kasılıp gevşeyerek hiç durmaksızın çalışır.
Ortalama olarak ise dakika da 70 kez, günde 104.000 ve yılda 38 milyon kez kasılarak vücuda kan pompalar. Günde 9000 litre kanı vücuda pompalar. Kasılma esnasında ilk önce kulakçıklar kasılır ve kanı karıncıklara pompalar. Karıncıklar da kasılarak kanı kalpten tüm vücuda pompalar.
Kalbin sağ karıncığından, karbondioksit ve diğer zararlı maddeler ile yüklü olan kirli kan akciğer atardamarı sayesinde dışarı çıkar. Akciğerlerde bulunan kılcal damarlar da ise kan ile hava değişimi yapılır. Yani karbondioksit verilir oksijen alınır. Akciğerdeki toplardamarlar da temiz kanı alır. Temiz kan kalbin sol kulakçığına gelir. Yeniden oksijen yüklemesi yapılan kan alt tarafta bulunan sol karıncığa iletilir. Sol karıncığa giden temiz kan, aort ile tüm vücuda pompalanır.
Kalbin Görevleri Nelerdir?
Kanı bütün vücuda pompalar. Metabolizma faaliyeti sonucunda ortaya çıkan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit ve baz dengesinin korunması, hormonları ve enzimleri vücudun gerekli bölgelerine taşıma işlemlerinin hepsini kalp ve kalp damarlarından oluşan dolaşım sistemi yapar.