EğitimKaldırma Kuvveti Nedir? Kısaca Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır?

Kaldırma Kuvveti Nedir? Kısaca Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır?

25.05.2021 - 02:06 | Son Güncellenme:

Kaldırma kuvveti kavramı ilk olarak Arşimed tarafından bulunmuştur. Günümüzde de kaldırma kuvveti insanlar tarafından çok sıklıkla merak edilen bir konu olma niteliği barındırmaktadır. Bu sebeple sizin için Kaldırma kuvveti nedir? Kısaca kaldırma kuvveti nelere bağlıdır? Şeklindeki soruların yanıtlarını detayları ile derledik.

Kaldırma Kuvveti Nedir Kısaca Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır

 Kaldırma kuvveti kavramı yaşamın en önemli unsurlarından birini oluşturmaktadır. Bu sebeple konu hakkında bilgi sahibi olmak pek çok birey için oldukça önemlidir. 

Haberin Devamı

 Kaldırma Kuvveti Nedir?

 Kaldırma kuvveti, gazların ve sıvıların içine giren yahut da girmeye çalışan cisimlere uygulamış olduğu kuvvettir. Uçurtmanın havada uçabilir durumda olması, geminin suyun üzerinde yüzebilmesi kaldırma kuvveti sayesinde gerçekleşmektedir.

 Başka bir tabirle katı bir cismin akışkan içerisine tamamıyla veya kısmen batırıldığı takdirde cisim üzerine akışkan tarafından yukarıya doğru dikey bir kuvvet etki eder. Ortaya çıkan kuvvete kaldırma kuvveti denir.

 Kısaca Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır?

 Kaldırma kuvveti ile alakalı olarak en fazla merak uyandıran bir başka ve önem barındıran konu kaldırma kuvveti nelere bağlıdır sorusunun yanıtı olmaktadır.

 Kaldırma kuvvetinin matematiksel nitelikteki modeli bir başka ifadeyle formülü özünde kaldırma kuvvetinin bağlı olduğu değişkenleri özetliyor:

Haberin Devamı

 F kaldırma = V batan d sıvı g

 Cismin sıvının içine batan hacminin artması durumunda kaldırma kuvveti artış gösterir. Plastik bir topu suyun içine bastırmanız durumunda, topu daha çok batırdıkça suyun topu yukarıya doğru daha fazla ittiği görülür.

 Sıvının sahip olduğu özkütlesi arttıkça kaldırma kuvveti de artış gösterir. Denizde yüzmek havuzda yüzmekten daha kolaydır. Bunun sebebi ise tuzlu suyun özkütlesinin, saf suyun özkütlesinden (havuzda bulunan su tam olarak saf su olmasa da) daha fazla olmaktadır.

 Yer çekimi ivmesinin artması durumunda kaldırma kuvveti de artmaktadır.