Eğitimİstinat Duvarı Nedir, Ne İşe Yarar? İstinat Duvarı Hesabı Nasıl Yapılır?

İstinat Duvarı Nedir, Ne İşe Yarar? İstinat Duvarı Hesabı Nasıl Yapılır?

07.04.2021 - 15:55 | Son Güncellenme:

Doğada her şey bir denge içerisindedir. Bu sebeple yapılacak tüm mühendislik çalışmalarının doğanın dengesine uygun olarak yürütülmesi gerekmektedir. İstinat duvarı nedir, ne işe yarar? İstinat duvarı hesabı nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İstinat Duvarı Nedir, Ne İşe Yarar İstinat Duvarı Hesabı Nasıl Yapılır

 İstinat duvarları yapılan bir kazının ya da bir dolgu alanının desteklenmesi amacı ile toprağın tutulmasını sağlayan ya da kot farklarından dolayı yapılan mühendislik yapılarının ismidir.

Haberin Devamı

İstinat Duvarı Nedir, Ne İşe Yarar?

İstinat duvarları, özellikle seviye farklarının keskin olarak değiştiği bölgelerde, şev açısının düzey olmasının veya düşeye yakın olmasının istendiği alanlarda, zemin malzemelerinin kaymalarının önlenmesi için yapılan yapılara verilen isimdir.

Doğal zeminlerde ya da sonradan yapılan kazı işlemlerinde kot farkları nedeniyle şev açısı meydana gelmektedir. İki farklı zemin arasında denge sağlamak adına belli bir açı ile birleştirme işlemi yapılmaktadır.

Zemin malzemelerinin farklı seviye geçişlerinin çözümlerini her zaman şev açısı ile yapmak mümkün olmaz. Zemin malzemelerinin neden yapıldığı, suyun zeminde neden olacağı aşınma, inşaat alanının yetersizliği gibi konularda istinat duvarı yapılarak olumsuzluklar çözüme kavuşturulabilmektedir.

Haberin Devamı

Zemin dolgu malzemeleri ile toprağın yayılması engellenmektedir. Böylelikle istinat devirmeye karşı yanal kuvvet uygulaması gerçekleşmektedir. İstinat duvarı yanal etkiye karşı koyacağı için toprak kayması ya da su aşındırması gibi istenmeyen durumlar engellenmiş olur.

İstinat Duvarı Hesabı Nasıl Yapılır?

İstinat duvarlar koruma için yapılmaktadır. Bu sebeple istinat duvarı yapımında kaliteli malzemelerin kullanılması gerekmektedir. Bunun için öncelikle zeminin araştırılması yapılmalıdır. Zemin türünün belirlenmesinin ardından bu zeminde kullanılabilecek malzemelerin seçilmesi gerekir.

Duvar temeli atılırken öncelikle donma seviyesinin altına inilmektedir. 8 ile 20 metre aralıklar bırakılıp distilasyon derzleri açılmaktadır. Zemin türüne bağlı olarak bu bırakma aralıkları oldukça önemlidir.

Yığma işlemi, istinat duvarlarına alt ve üstten olacak şekilde hatıl ile bağlama yapılması gerekmektedir. Meyilli ya da kayalık arazilerde istinat duvarının kademeli bir şekilde yapılması gerekir.

KEŞFETYENİ
Kanseri yenmişti! Ünlü şarkıcı son halini paylaştı
Kanseri yenmişti! Ünlü şarkıcı son halini paylaştı

Cadde | 24.04.2025 - 10:02

Kanserle mücadelesini kazanan şarkıcı Şimal, eski günlerine kavuşmak için gün sayıyor.

Yazarlar