10.06.2021 - 05:28 | Son Güncellenme:
Ilıman okyanusal iklim çeşidinin görüldüğü yerlerde toprak yapısı ve yağışlar değişiklik gösterir. Sıcaklıklarda net bir fark ortaya çıkmaz. Ilıman okyanusal iklim çeşidi, önemli yapıya sahip olan iklim çeşitlerinden bir tanesidir.
Ilıman Okyanusal İklim Nedir?
Ilıman okyanusal iklim çeşidi, orta Kuşak kıtalarının batı kıyılarının üzerinde, sıcak su akıntılarının ve batı rüzgârlarının etkisi ile beraber ortaya çıkan bir iklim çeşididir. Yıllık olarak ortalama sıcaklık değeri 20°C'nin altında olur. Sıcaklık farkları çok belirgin değildir. Yazlar yağışlı ve serin, kışlar ise yağışlı ve ılık geçer.
Okyanusal İklimin Bitki Örtüsü Nasıldı?
Okyanusal iklimin ortaya çıktığı yerlerde bitki örtüsü yayvandır ve iğne yapraklardan meydana gelen karışık ormanlardır. Batı rüzgârlarının etkili olduğu bölgelerde de okyanusal iklim görülür.
Ilıman İklim Çeşidi Nerelerde Ortaya Çıkar?
Ilıman okyanusal iklim çeşidi, batı rüzgârlarının etkisi ile beraber ılıman kuşak bölgelerinin batısında ve daha seyrek olarak da doğu kıyılarında görülen bir kuşak çeşididir. Avrupa'nın batısı ile kuzeybatısı, Kanada’nın batı kesimleri, Şili'nin güneybatısı, Avustralya’nın güneydoğusu, Güney Afrika bölgesinin güneydoğusu ve Yeni Zelanda bu iklim çeşidinin en çok görüldüğü bölgelerdir. Türkiye içerisindeyse Karadeniz kıyılarında görülmekle birlikte Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz bölgesine bakan yamaçlarında ortaya çıkar.
Ilıman İklim Çeşidinin Özellikleri Nelerdir?
Ilıman iklim çeşidi pek çok özellik taşır. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:
Bu iklim çeşidinde yazlar serindir, kışlar ise ılıktır ve her mevsim içerisinde yağış görünür.
Her mevsim yağışın ortaya çıkması, bulutluluğun oldukça fazla olmasına bağlıdır. Bu durum da güneşlenmenin daha az olmasına neden olur.
Her mevsimde nemlilik oranı fazla olmasından dolayı günlük ve yıllık olan sıcaklık farklarının en az olduğu bir iklim çeşididir.
Yıllık yağış miktarı genel olarak 600–1500 milimetre civarında olur.
Yükseltinin arttığı bölgelerde yağış miktarı da buna paralel olarak artar. Yağış oluşumunun nedeni ise rüzgârların daha çok deniz üzerinden gelmesi sebebi ile yamaç yağışı şeklinde görülür.