18.05.2021 - 01:34 | Son Güncellenme:
Sözlü ve yazılı iletişim dışında diğer iletişim türleri şu şekilde sıralanabilir:
1- Grup iletişimi 2- İçsel İletişim 3- Kişiler Arası İletişim. Bu iletişim türlerinin tamamında da iletişimin temel öğelerinin bulunması gerekir.
İletişimin Temel Öğeleri Nelerdir?
1- Gönderici:
Karşı tarafa bir mesaj ileten, soru soran ya da bir konu hakkında fikir danışan kişiye gönderici ya da kaynak denir. Birisini arayan, bir mail adresine elektronik posta gönderen ya da karşı tarafa soru soran kişi, gönderici konumundandır. Her iletişim gönderici ile başlar.
2- Alıcı:
Göndericinin gönderdiği mesajı alan ya da yönelttiği soruyu cevaplayan kişi, alıcı olarak nitelendirilir.
3- İleti:
İleti, bazı kaynaklarda gönderi ve mesaj adıyla da bilinir. Gönderici tarafından sorulan soru ve alıcının verdiği yanıt birer iletidir.
4- Kanal:
İletişimin gerçekleştirildiği yöntem ya da cihaza kanal denir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte iletişim kanalları da artmıştır.
5- Dönüt:
Geri bildirim ve ''feedback'' adıyla da bilinen dönüt, alıcının gelen mesajı algılaması ve mesaja uygun bir cevap vermesidir.
6- Kod:
Bir iletişimin gerçekleşmesi için gönderici ve alıcının aynı dili ya da iletişim esnasında kullanılan şifreyi bilmesi gerekir.
7- Bağlam:
İletişimin hızını ve niteliğini belirleyen temel unsurdur. Örneğin gürültülü bir ortamda sorulan soruyu alıcı tarafından algılanamaz. Bu da sorunun tam olarak duyulamamasına ya da anlaşılamamasına neden olur.
Örneklerle İletişimin Temel Öğeleri
Gönderici ve Alıcı:
1- Size bir şey danışabilir miyim? - Gönderici
Tabi, buyurun.- Alıcı
2- Bozkırkurdu romanının yazarı kimdir? Soru soran - Gönderici
Herman Hesse - Cevaplayan Alıcı
İleti:
1- İyileştin mi? - Soru - ileti.
2- Son günlerde daha iyiyim. - Cevap - İleti
Kanal:
1- Cep telefonu
2- Mail
3- Telsiz
4- Telgraf