09.03.2021 - 12:56 | Son Güncellenme:
Hukuk alanında geçici olarak koruma sağlanabilmesi amacıyla alınan kararlara ihtiyati tedbir kararları denmektedir. Bu bağlamda ihtiyari tedbirin, koruyucu ve kollayıcı bir tedbir olduğunu söylemek mümkündür. Bu tedbir için ilgili mahkemelere dilekçe ile başvuru yapılmaktadır.
İhtiyati Tedbir Nedir?
Bu tedbir hukuksal bir ifade olup, mevcut durum itibariyle bir değişme yaşanabileceği, gecikme gibi nedenlerden dolayı ciddi bir zararın meydana gelebileceği ön görülmesi ya da uyuşmazlık konularında alınabilecek bir tedbirler olarak ifade edilebilir.
İhtiyati Tedbir Nasıl Talep Edilir?
Dava açılmadan önce veya sonra yapılan bir işlemdir. Yetkili mahkemeden ya da asıl davanın görülmekte olduğu mahkemeden talep edilen durumdur. Mahkeme bu kararı vermeden önce karşı tarafı da dinleyerek kararını bu doğrultuda verir. Eğer bu kararın alınması zorunluluk arz ediyor ve hemen alınması gerekiyorsa hakim karşıyı dinlemeden de bu kararı alabilir. Bu tedbiri isteyen taraf, isteğini yazılı olarak açıkça belirtmek ve istediği durumu ispat etmek zorundadır. Bu durum kararın alınmasını etkileyen unsurlardan bir tanesidir.
İhtiyati Tedbir Nasıl Kaldırılır?
Hakkında tedbir kararı verilen bu karar aleyhine olan kişinin, mahkeme tarafından kabul edilen teminatı göstermesi durumunda mahkeme, tedbiri değiştirebilir ya da tamamen kaldırabilir. Verilecek teminat tutarı ise tedbirin kaldırılması ya da değiştirilmesi gibi durumlarına göre değerlendirilmektedir. Ancak durumun ve ilgili koşulların değiştiği sabit olarak anlaşılırsa, yapılacak talep doğrultsun da teminat aramadan karar değiştirilebilir ya da kaldırılabilir.