18.05.2021 - 14:38 | Son Güncellenme:
Hazırlıklı konuşmaların birçoğunda moderatörler görev alır. Moderatörler, konuşmayı yönlendirir ve herkesin söz almasını sağlar.
Hazırlıklı Konuşma Nedir?
Yazarların, bilim insanlarının, sanatçıların ve kanaat önderlerinin belli başlı konular hakkında fikirlerini beyan ettiği konuşmalara hazırlıklı konuşma denir.
Hazırlıklı Konuşma Türleri ve Özellikleri Neler?
Tek Kişilik Konuşmalar
1- Konferans:
Dilimize Latinceden geçmiş olan konferans kelimesi, orijinal dilinde conference şeklinde yazılır. Alanında uzman bir kişinin bir konuyu açıklığa kavuşturmak ve dinleyicilere bilgi vermek amacıyla gerçekleştirdiği konuşmalar, konferans olarak adlandırılır.
2- Duyuru:
Yeni çıkan bir kitaba, sinema filmine ya da televizyon dizisine dair bilgilerin paylaşıldığı konuşmalara duyuru denir. Duyuru, iki bölümden oluşur. İlk bölümde, konuşmacı, duyurusunu yaptığı projeye dair bilgiler verir. İkinci bölümde ise medya mensuplarının soruları yanıtlanır.
3- Söylev:
Söylev bir giriş konuşmasıyla başlar. Daha sonra konuşmacı önceden hazırladığı metni kağıttan okur. Söylevlerin temel amacı katılımcıları duygulandırmaktır. Bu tür konuşmalarda belagat ve retorik gibi sanatlar büyük önem taşır.
4- Demeç:
Güncel bir konu hakkında yapılan kısa konuşmalara demeç denir. Genellikle bir yetkili tarafından verilen demeçler ortalama 5 - 10 dakika sürer.
Küme Konuşmaları
En az iki kişi tarafından yapılan konuşmalara küme konuşmaları denir.
1- Panel
Belli başlı meslek gruplarının katılımıyla gerçekleştirilen panellerde, katılımcılara, öncesinde belirlenmiş bir konu hakkında bilgi verilir.
2- Eytişim:
Münazara adıyla da bilinen eytişimlerde iki grup vardır. Karşıt görüşlere sahip olan gruplar çeşitli kanıtlar sunarak tezlerini savunur. Karşı tarafta da bu tezlere karşı antitez sunar. Münazaralarda herkese eşit söz hakkı tanınır.
3- Sempozyum:
Antik Yunan döneminden bu yana yapılan sempozyumlar, belli başlı meselelere açıklık getirmek için yapılır. Platon'un Şölen adlı kitabı, bir sempozyumda geçen konuşmalardan oluşur.