HaritalarTürkiye Küçükbaş Hayvancılık Haritası: Küçükbaş Hayvancılığı Nedir, En Çok Hangi Bölgede Yapılır?

Türkiye Küçükbaş Hayvancılık Haritası: Küçükbaş Hayvancılığı Nedir, En Çok Hangi Bölgede Yapılır?

04.03.2021 - 17:24 | Son Güncellenme:

Küçükbaş hayvancılık özellikle ülkemizde oldukça yoğun yapılan bir hayvancılık türüdür. Küçükbaş hayvancılık genelde Orta Anadolu kesiminde oldukça yaygındır. En yaygın görülen hayvancılık türlerinden olan küçükbaş hayvancılık otlakların azlığından dolayı Orta Anadolu kesiminde görülür. Türkiye'de küçükbaş hayvancılık haritası ile ilgili detaylara yazımızda derledik.

Türkiye Küçükbaş Hayvancılık Haritası: Küçükbaş Hayvancılığı Nedir, En Çok Hangi Bölgede Yapılır

Küçükbaş hayvancılık keçi yetiştiriciliği, koyun yetiştiriciliği olarak bilinmektedir. Ülkemizde oldukça fazla yapılan küçükbaş hayvancılık ekonomiye de büyük katkı sağlamaktadır. Ülkemizin hemen her köşesinde küçükbaş hayvancılık yapılır. Küçükbaş hayvancılıkta, hayvanların etinden sütünden bir kürkünden yararlanır.

Türkiye Küçükbaş Hayvancılık Haritası (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com

Küçükbaş Hayvancılık Nedir?

Küçükbaş hayvancılık genellikle keçicilik ve koyunculuk olarak adlandırılan Türkiye'de genellikle Orta Anadolu Bölgesi'nde, kurak iklim sebebiyle yetiştirilen hayvan türleri küçükbaş hayvanlar arasında yer almaktadır. Küçükbaş hayvancılık; koyun keçi ve kürk hayvanlarını kapsayan bir hayvancılık çeşididir. Ülkemizin her köşesinde küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Ülkemizde koyun ırkları birbirinden farklılık gösterir. Orta Anadolu ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde de küçükbaş hayvancılık türlerini farklılıklar görülmektedir. Keçi cinsinden olan hayvanlar ise özellikle tiftik ve Ankara kedisi olarak bilinen Türkiye'nin dağlık bölgelerinde daha çok yetiştirmekte olan keçilerdir. Ülkemizin az bir bölümünde ise süt keçileri bulunur.

Küçükbaş Hayvancılık Nerelerde Görülür?

Otlakların az olmasından dolayı küçükbaş hayvancılık daha çok Orta Anadolu'da ve Akdeniz Kuzey bölgelerinde küçükbaş hayvancılık görülür. En çok orta Anadolu, Akdeniz’in Kuzey kesimleri en yoğun küçükbaş hayvancılık yapılan bölgeler arasında yer alır. Otlakların az olmasından dolayı küçükbaş hayvancılık bu bölgelerde yapılmaktadır. Ülkemizi onlarca farklı türde küçükbaş hayvan bulunmaktadır.

İl İl Koyun Sayısı

Van 1733665 koyun
Şanlıurfa 1361371 koyun
Ağrı 1385709 koyun
Muş 770944 koyun
Ankara 770.948 koyun

İl İl Keçi Sayısı

Keçi yetiştiriciliğinde;
Mersin başı çekerek 660 325 keçi ile 1. Sırada yer alırken,
Antalya 512 621 keçi
Adana 248 1758 keçi
Mersin 345499 keçi
Siirt 310014 keçi
Ülke İçinde toplam 1532000 Merinos koyununun 345.000 kadarı Ankara'da bulunmaktadır. Ankara'yı 341796 merinos koyunuyla Eskişehir takip eder. Keçi sayısında ise tiftik keçisi ile Ankara 1. Sırada yer alırken, Ankara'yı ise Siirt, Karaman ve Eskişehir takip eder.

 

Yazarlar