HaritalarDünya Yer Şekilleri Haritası: Dünyanın yeryüzü şekilleri ve hareketleri hakkında bilgiler

Dünya Yer Şekilleri Haritası: Dünyanın yeryüzü şekilleri ve hareketleri hakkında bilgiler

04.03.2021 - 17:22 | Son Güncellenme:

Dünya yer şekilleri haritasında, meydana gelen değişimler, yer şekillerinin özellikleri ve bu yeryüzü şekillerinin hareketleri, tüm bunların haricinde dünya haritası üzerinde yapılan şekil renklendirilmeleri, bu şekillerin kıta, bölge ya da herhangi bir ülke üzerinde daha da ayrıntılı bir şekilde dağılımını harita üzerinde öğrenebilmek ve görebilmek mümkündür. Ayrıntılarıyla hazırlanan bilgileri sizler için derledik.

Dünya Yer Şekilleri Haritası: Dünyanın yeryüzü şekilleri ve hareketleri hakkında bilgiler

 Dünya yer şekilleri haritası; dünya kıtalar zirvesi haritası, dünya dağları haritası, dünya dağlık bölgeler haritası olmak üzere birden fazla harita üzerinden şekillenmiştir.

Haberin Devamı

Dünya Yer Şekilleri Haritası (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com

 Dünya coğrafyasında oluşacak olan yeni bir yeryüzü şeklinin oluşum süreci, yaşadığı doğa olayı ve ortaya çıkacağı jeolojik zamana göre farklılık gösterebilmektedir. Yeryüzü şekilleri oluşum sürecini tamamladığı zaman ise dünya yeryüzü kabuğu, su kütlesi ya da atmosfer sınırında şekillenmektedir. Bu şekiller daha çok dağ, tepe, plato, göl, ova, vadi, akarsu gibi jeopolitik şekiller üzerinden anlatılmakta ve bu şekiller de genellikle izohips yöntemi kullanılarak uzanış boyutuna göre tanımlanmaktadır. 

 Dünyanın Yeryüzü Şekil Hareketleri

 Dünya kutuplardan basık, ekvatordan şişik bir şekle sahiptir. Güneş sisteminde yer alan gezegenlerden biri olarak da bilinen dünya, kendi eksenindeki dönüş hareketleri ve savrulma kuvvetinden dolayı geoit biçimi ile anılmaktadır. Bu yüzden dünyanın şekil yapısına bağlı olarak oluşan hareketlenme dalgalanmaları, gündüz ve gece hususunu doğurmaktadır. Bunun haricinde dünyanın güneş ekseninde batıdan doğuya dönüşü, hareketlenme sonucunda dünyanın bir kısmını aydınlık, bir kısmını da karanlık bırakmaktadır.

Haberin Devamı

 Dünyanın kendi etrafında dönmesi 24 saat içinde tamamlanmakta ve bu sayede belirli bir sistem içerisinde gündüz gece oluşumları birbirini takip etmektedir. Bu sayede de dünyanın en uzun zaman döngüsüne sahip olan ekvator üzerine dik gelen güneş ışınları, 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde tüm dünyada hissedilen gece ve gündüz farkını, bir gün dahilinde her iki boyutta da 12 saat süreyle eşit yaşatmaktadır.