21.03.2021 - 04:06 | Son Güncellenme:
Gürültü kirliliği diğer adıyla ses kirliliği olarak bilinir ve insanlar için oldukça olumsuz şartlar oluşturur.
Gürültü Kirliliği Nedir?
Gürültü, hayata ve sağlığa zarar veren yüksek ses olarak tanımlanabilir. İnsanlar çoğunlukla etraftaki sesten rahatsız olmazlar. Ancak bazı durumlarda bu ses yoğunluğu aşırı şiddetli ve katlanılması güç hale gelebilir. Fiziksel ve ruhsal sıkıntılara yol açan aşırı yüksek ve tahammül edilemeyen gürültü insanın daha stresli ve sinirli olmasına neden olur.
Gürültü kirliliği tolere edilebilen ve alışıldık seslerin dışında kalan aşırı şiddetli ve rahatsızlık verici seslerdir. Örneğin müzik çalması, cep telefonu melodisi ya da telefonla görüşme gibi sesler günlük hayatta sürekli karşılaştığımız ancak rahatsızlık vermeyen seslerdir. Bu nedenle gürültü kirliliği olarak sayılmazlar.
Gürültü Kirliliği Neden Olur?
Gürültü kirliliğine neden olan etmenler aşağıdaki gibidir:
Plansız kentleşme
Ekonomik yetersizlik
Hızlı nüfus artışı
Sanayileşme
Trafik sıkışıklığı
İş makinesi kullanımı
İnşaat çalışmaları
Şehir planlamasının yanlış olması (iç içe geçen yapılaşma)
Gürültü Kirliliği Nasıl Önlenir?
Gürültü kirliliğinin önlenmesi için uygulanabilecek tedbirler bulunur. Otomobil kullanımının azaltılması ve trafikte dikkatli olmak bu tedbirlerin başında gelir. Ev ve işyerlerinde ses yalıtımı yüksek olan cam sistemlerinin kullanılması da gürültü kirliliğini engellemede önemli bir etmendir.
Eğlence mekanlarının aşırı yüksek sesle geç saatlere kadar hizmet vermemesi ve gürültüye neden olan kurumların şehir merkezinin dışında kümelenmesi gürültü kirliliğine karşı alınacak tedbirlerden sayılır. Ayrıca gürültünün kontrol altına alınması için şehirlerde çalışmaların yapılması gerekir. Hangi bölgelerin ne seviyede gürültüye sebep olduğu ölçülerek daha etkili tedbirler alınabilir.