28.02.2021 - 03:16 | Son Güncellenme:
Öğrencilerin başarılı olup olmadıklarını belirleyen bazı sistemler bulunur ve bu sistemler sayesinde öğrencinin başarısı değerlendirilir. Farklı not sistemleri bulunur ve ülkemizde de bir kaç sistemin eğitim kurumlarında uygulandığı bilinmektedir.
Gpa Nedir?
Gpa ülkemizde birkaç üniversite haricinde genellikle üniversitelerde uygulanan başarı ölçme sistemidir. Özellikle kredili sistemde uygulanan gpa hesaplandığı güne kadar alınan derslerin not ortalamasıdır. Gpa ileri çalışmalara giriş, derece ile ilerlemek, madalya, onur ve burs gibi işlemler için
kullanılan önemli bir ölçüm sistemidir.
Üniversitelerde Gpa (Not Ortalaması) Nasıl Hesaplanır?
Ülkemizde üniversitelerin çoğunda gpa sistemi kullanılmaktadır. Üniversitelerimizde üç ayrı not sistemi kullanılmaktadır. Gpa için sistem kullanılırken not değerleri 0-4 arasında uygulanır ve bu rakamların karşılığına gelen harflerle hesaplanır. Hesaplama yapmadan önce alınan notların 4 lük sisteme çevrilmesi gerekir.
Gpa hesaplanırken derslerin kredi ve not değerleri ile hesaplanır. Öğrenci derslerinin toplam kredisini kredi saat değerine bölerek gpa yani not ortalamasını hesaplayabilir. Tekrar edilmiş dersler bulunuyorsa önceki not dahil edilmeden hesaplanmalı, hesaplamada en son alınan not uygulanmalıdır. Hesaplama sırasında tekrar edilmiş dersler kredi ve not toplamına bir kez dahil edilmelidir.
Gpa (Not Ortalaması) Önemi Nedir?
Gpa yani not ortalaması öncelikle mezun olmak için önemlidir. Belli bir ortalamanın üstüne çıkamayan öğrenci mezun olamaz. Ayrıca gpa puanı burs, doktora ve master başvurularında kriter olarak ele alınır. Mezuniyet sonrasında yapılan iş başvurularında da insan kaynakları tarafından gpa derecesi değerlendirme kriterleri arasındadır.