15.06.2021 - 15:29 | Son Güncellenme:
Yoksulluğun dar anlamdaki tanımı bireylerin barınacak yeri olmaması ve açlıktan ölecek duruma gelmeleridir. Geniş anlamda yoksulluk ise kişilerin barında, giyim, gıda olanaklarını sağlasa dahi toplumun genel düzeyinin gerisinde kalması olarak ifade edilebilmektedi
Göreli Yoksulluk Nedir?
Bireylerin toplumun genel gelir düzeyinin altında kalması göreli yoksulluk olarak ifade edilmektedir. Harcama ya da gelirler refah ölçüsü olarak seçilebilmektedir.
Göreli yoksulluk, bir bölgedeki toplumun gelir düzeyinin altında olarak ifade edilmektedir. Bu açıklamaya göre toplumun genel gelir düzeyinden altında gelire ve harcamaya sahip olan kişiler göreli yoksul olarak isimlendirilmektedir.
Mutlak yoksulluk durumu ise hane halkı ile bireylerin yaşamlarını sürdürebilecek asgari refah düzeyine erişememesi halinde kullanılan bir ifadedir. Mutlak yoksulluğun ortaya çıkarılması ile bireylerin yaşamaları için gerekli olan minimum tüketim ihtiyaçlarının belirlenmesi sağlanabilmektedir. Mutlak yoksulluk oranı, asgari refah düzeyine ulaşamayanların toplum nüfusuna oranı ile elde edilmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre 4 farklı göreli yoksulluk sınırı hesaplanmıştır. Bunlar;
Medyan gelirin %70'i
Medyan gelirin %60'ı
Medyan gelirin %50'si
Medyan gelirin %40'ı şeklindedir.
Yoksulluk açığı ise yoksulluğun derecesi ile ilgili bilgiler sağlamaktadır. Kişilerin yoksulluk açıkları, yoksulluk çizgisi ve geliri arasındaki fark olarak hesaplanabilmektedir. Yoksulluk açığını bulmak için toplumdaki ortalama yoksulluk oranının yoksulluk çizgisine oranlanması ile elde edilmektedir.
Yoksulluk açığının 100'e yaklaşması durumunda yoksulluğun o toplumda fazla olduğu anlamına gelmektedir. 100'den daha düşük olması halinde ise yoksulluk risk derecelerinin daha az olduğu anlamına gelmektedir.
Göreli Yoksulluk Nasıl Hesaplanır?
Göreli yoksulluğun hesaplanması formülü;
Yoksulluk açığı = (( yoksulluk sınırı-yoksulluk eşdeğer fert başına medyan geliri ) / Yoksulluk sınırı) X 100 şeklinde bulunmaktadır.