Eğitim Göktürk Alfabesi Nedir? Harf Sayısı Kaçtır Ve Özellikleri Nelerdir?

Göktürk Alfabesi Nedir? Harf Sayısı Kaçtır Ve Özellikleri Nelerdir?

26.05.2021 - 03:48 | Son Güncellenme:

Göktürk alfabesi günümüzde kullandığımız alfabeden farklı bir yapıya sahip olup kullanıldığı dönem için oldukça uygun bir nitelik barındırmaktadır. Göktürk alfabesi kullanılarak yazılmış olan eserler, Türk milletinin isminin geçmiş olduğu metinler olarak karşımıza çıkmaktadır. Göktürk alfabesi nedir? Harf sayısı kaçtır ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Göktürk Alfabesi Nedir Harf Sayısı Kaçtır Ve Özellikleri Nelerdir

Göktürk Alfabesi Türk tarihinde önemli bir yere sahip olması bakımından pek çok insan tarafından önemli ölçüde merak edilerek araştırılan konular arasında kendisine yer bulmaktadır.

Göktürk Alfabesi Nedir?

Kökeni 6. yüzyıla kadar uzanmakta olan Göktürk alfabesi, Türklerin kullanmış olduğu ilk alfabenin adıdır. Göktürk alfabesi, Orhun yazıtlarında kullanılmış olduğu için Orhun alfabesi olarak da adlandırılmaktadır. Yaşadığımız çağda kullanmış olduğu alfabeden farklı bir yapıda olan Göktürk alfabesinin o dönem için gayet uygun bir nitelik barındırmaktadır. Göktürk alfabesi kullanılarak yazılmış olan eserler, Türk milletinin isminin geçmiş olduğu ilk metinlerdir. Ayrıca bu eserler Türk tarihinin geçmişine önemli ölçüde ışık tutan son derece önemli belgeler olma niteliği de taşımaktadır.

Türkler tarihleri boyunca birçok farklı coğrafyaya göç etmek suretiyle devletler kurmuşlardır. Fakat bu süreç içerisinde kullanmış oldukları alfabelerde bir takım farklılıklar meydana gelmiştir. Aynı zamanda yaşamakta olduğumuz çağa dek 5 farklı alfabe kullanmış olmaları söz konusudur. Bu alfabeler arasından sadece 2 tanesini kendileri oluşturmuş olup diğer dilleri ise başka uygarlıkların etkisi altında kalmak suretiyle kullanmışlardır.

Tarihte bütün bu değişim süreçleri yaşandığı dönemlerde Göktürk alfabesinin Türklerin kullanmış oldukları ilk alfabe olması Göktürk alfabesini son derece özel kılmıştır. Göktürk alfabesiyle yazılmış olup günümüze dek ulaşan birçok farklı yazıtın varlığı söz konusudur. Bu eserler taşlar üzerine yazılmış olup Türk tarihinin belgeleri olma niteliği barındırmaktadır.

Göktürk Harf Sayısı Kaçtır?

Göktürk alfabesi 38 harften oluşan bir alfabe olma niteliği barındırmaktadır. Göktürk alfabesinde "a-a" "i-ı", "o-u", "ö-ü" sesleri birbirinden önemli ölçüde ayrılmamaktadır. Göktürk alfabesi olarak da anılmakta olan Göktürk alfabesinin oluşumunda bazı çok önemli resimlerin kullanımının söz konusu olduğu varsayımlarından söz edilmesi mümkün olmaktadır.

Göktürk Harf Özellikleri Nelerdir?

Göktürk alfabesi ile alakalı olarak bilim insanlarının farklı görüşlerinin varlığı söz konusu olmaktadır. Özellikle de bazı araştırmalar, Göktürk alfabesinin kökeninin farklı medeniyetler tarafınca oluşturulmuş olduğunu ortaya koymaktadır. Göktürk alfabesinin Türklere özgü bir yapıda olduğu Danimarkalı bir dil bilimcisi olan W. Thomsen'ın araştırmaları neticesinde ortaya konulmuştur.

Göktürk alfabesinde yer alan harflerin simgesi olan 2 harf mevcudiyeti söz konusudur. Sesli ve sessiz olmak üzere 2 gruba ayrılan Göktürk alfabesindeki harflerin arasına boşluk bırakmak amacıyla konulmuş olan noktalamanın, iki nokta üst üste (:) işaretinin olduğu bilinen bir konudur. Bu noktalama işareti kullanılarak yazılara belirginlik kazandırılmıştır. Bununa beraberinde Göktürk alfabesinde iki nokta üst üste noktalama işaretinin dışında farklı bir noktalama işareti kullanımı söz konusu olmamaktadır.

Göktürk alfabesindeki ünlü harflerin karakterleri sesli veya sessiz iki ayrım söz konusu olmamaktadır. Ünlü harfler ince ve kalın biçimde iki kısmı meydana getirirken, ünsüz harflerin kullanımında kalın ve ince biçiminde harflerde değişim ortaya çıkmaktadır.