İlişkilerde çiftler arasında kaç yaş fark olmalıdır, kaçtan sonrası “yok artık” dedirtir, kesin bir cevap yok elbette. İki taraf da yetişkinse zaten kimseyi ilgilendirmemeli. Sinir bozucu olan, burada da hayatın hemen her alanında geçerli olan çifte standart mekanizmasının tam gaz çalışması. Erkek büyükse 50 yaşa kadar yolu var, kimse sormaz. Kadın büyükse… Kadın büyük olmasın. Tut ki oldu, sürekli yaşla ilgili hadsiz sorulara cevap versin, “oğlunuz mu?” densizlikleriyle baş etsin, ünlüyse çıkan her magazin haberinde parantez içinde yaşı vurgulansın. Bunun bedelini sürekli ödesin.
Şu sıralar online platformlarımız sözleşmiş gibi kadının yaşının büyük olduğu film ve dizileri yayına soktu peş peşe. Sanırım bir tür yazlık peri masalı kontenjanından. Akımın bizdeki temsilcisi “Ru”; 38 yaşındaki Reyan (Meryem Uzerli) ile 18 yaşındaki Uzer’in (Burak Berkay Akgül) şahane Urla doğasında geçen aşkını anlatıyor. Tanıtım metni “38 yaşında bir kadın ve 18 yaşında bir erkek” cümlesiyle başlıyor ve bu aşk dört bir taraftan gelen oklarla, en çok da kadının kendi ‘utancıyla’ baş etmek zorunda kalıyor. Çünkü kadının böyle bir durumda ‘duygularına yenik düşmüş’ olmaktan ‘utanç’ duyması gerekiyor. Erkekte halbuki olay ‘gurur’ şeklinde tezahür eder.
Bu denklemin Hollywood’daki en ünlü karşılıklarından biri Michelle Pfeiffer ile Paul Rudd’ı bir araya getiren 2007 tarihli “I Could Never Be Your Woman” idi, Türkçeye “Kadının Olamam” diye çevrildi, tabii ki kadının mantığını devreye sokarak bu gidişe “dur” demesi gerekirdi. Üstelik adam ünlü bir oyuncu, kendisi dul bir anneydi, çocuğu ne derdi, elalem ne demezdi?
Bu sene yine aynı engellerin birleştiği iki film geldi karşımıza: Çocuk sahibi ‘yaşını başını almış’ kadın, şöhret sahibi genç ve yakışıklı erkek. İlki “The Idea of You” (Sen İhtimali) ve Anne Hathaway (onun da orta yaşlı kadın oynadığı günlere geldiğimize inanmak ne zor) ile Nicholas Galitzine oynuyorlar. Sosyal medyada ‘annesi yaşında kadınla beraber’ tarzı linçlere uğradıkları yetmezmiş gibi kadının kızının ve hatta eski kocasının da tepkisiyle karşılaşıyorlar. Ki bu eski kocanın sevgilisi de en az o kadar genç ama tabii o erkek olduğu için yaş hesaplarından muaf.
40 yaşlarındaki bir kadının iç ve dış hesaplaşmaları açısından kayda değer bir eğlencelik film, “Sen İhtimali”. “Bir Aile Meselesi” adıyla vizyona giren “A Family Affair” ise aynı temanın karikatürize edilmiş versiyonu. Burada da gene erkek (Zac Efron) çok ünlü bir oyuncu, kadın ise bir yazar ve bir anne; Nicole Kidman. Aralarındaki yaş farkı 16. Kadın kocasını kaybedeli yıllar olmuş, hayatına kimseyi sokmamış, kızının patronu olan genç erkeğin cazibesine kapılıyor ama tabii ki yine engeller, engeller. Ama işte bakalım aşk ‘engel’ tanıyor mu?
Hollywood işin içine ‘şöhret’i de katarak yaşı tek engel olarak göstermeme inceliğini gösteriyor, örneklerden anladığımız kadarıyla. Gönül ise bu tür bir yaş farkının bir hikâye kurmaya yetmeyeceği, “eee, ne olmuş yani?” denilecek günlerin gelmesinden yana. “Pretty Woman”ı bayıla bayıla izlediğimizde Richard Gere’in 41, Julia Roberts’ın 23 yaşında olduğunu, aynı Richard Gere’in 51 yaşındayken 29 yaşındaki Winona Ryder ile “New York’ta Sonbahar”da oynadığını ya da “When Herry Met Sally”nin unutulmaz çifti Billy Crystal ile Meg Ryan arasına 15 yaş olduğunu hatırlatmak isterim. Hangisinin konusunda yaştan söz edildiğini duydunuz?