Yaşam Yeme bağımlısıydı ama 83 kilo verdi! Yüzlerce başarısız diyet sonrası nasıl başardı?

Yeme bağımlısıydı ama 83 kilo verdi! Yüzlerce başarısız diyet sonrası nasıl başardı?

03.07.2024 - 06:41 | Son Güncellenme:

Her şey ergenlik dönemine girmesiyle başladı. Ergenlik vücutta birtakım değişiklere neden oluyordu ancak o bu dönemi diğer çocuklardan biraz farklı geçirdi. Aldığı kiloları vermek için yüzlerce diyet yaptı ama hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Ancak oyuncu Esin Gündoğdu'nun geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan paylaştığı dans videosu gündeme bomba gibi düştü. 83 kilo verdi ve bunu 5 yıl korudu. Peki nasıl başardı? Sırrını Milliyet.com.tr SEN ANLAT'a açıkladı.

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Esin Gündoğdu, 1977 İstanbul’da doğdu. Anne ve babası memur olan küçük kızın, ikiz kardeşleri vardı. Ebeveynleri çalıştığı için kreşe başlayana kadar babaanne ve dedesiyle büyüdü. Bu durum onun Sivas şivesine yatkın olmasını sağladı. İki katlı müstakil bir evde, bol çocuklu bir mahallede, özgürce çocuklarla oynayarak büyüdü ama her birey gibi o da adım adım ergenliğe giriş yapıyordu. Büyümenin hızlandığı, biyolojik değişimle yapısal olgunlaşmanın tamamlandığı bu dönemde hem kız hem de erkek çocukların vücutlarında birtakım değişikler oluyordu. Ancak bu dönem Esin Gündoğdu’da diğer çocuklardan biraz farklıydı.  Hızla kilo almaya başladı ve ilerleyen zamanda bu kilolar artarak devam etti.  

Haberin Devamı

Yeme bağımlısıydı ama 83 kilo verdi Yüzlerce başarısız diyet sonrası nasıl başardı

"Kilo almaya ergenlik dönemimde başladım ve akran zorbalığına çok maruz kaldım. Farkındalık yaratmak adına ortaokulda yaşadığım bir anımı paylaşmak isterim. Benim okul dönemimde tek tip forma giymek zorundaydık ve formanın üzerine farklı bir kıyafet giyemiyorduk. Ben de kilolarımı kapatmak için sürekli formamın üzerine hırka giyiyordum. Tabii bu durumda, sistemle kendi kaygılarım arasında ciddi bir sıkışıklık yaşıyor ve olayı yönetmekte çok zorlanıyordum."

YÜZLERCE DİYET YAPTI AMA OLMADI

Esin Gündoğdu, aldığı kiloları vermek için yüzlerce diyet yaptı ancak hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Her seferinde kendini diyet yapacağına ve istikrarlı olacağına ikna ediyordu ancak etrafındaki insanları inandırmakta çok zorlanıyordu. Bu durum da onun diyete motivasyonunu ve adaptasyonunu güçleştiriyordu. Oyunculuk ise Esin Gündoğdu’nun çocukluk hayaliydi. Bu hayalinin peşinden koştu ve oyuncu olmayı başardı. İlk oyunculuk deneyimini ünlü senarist Gülse Birsel imzalı 'Avrupa Yakası' gibi büyük kitlelere hitap eden bir dizide yaptı. İşine olan aşkı ve saygısı da zayıflama sürecinde en büyük motivasyon kaynağı oldu.

Yeme bağımlısıydı ama 83 kilo verdi Yüzlerce başarısız diyet sonrası nasıl başardı

‘YEME BAĞIMLISIYDIM’

Bir gün yine 'Diyete başlıyorum!' diyerek profesyonel destek almadan diyete başladı ve ilk 15 kilosunu verdi. O dönemde reyting rekorları kıran 'Aşk Yeniden' dizisinde 'Gergedan Ayfer' rolünü oynuyordu. Diziye sponsor olan bir intolerans testi firması genç kadına test yaptı ve kendi diyetisyenlerine yönlendirmek istedi. Esin Gündoğdu da heyecanla kabul etti. Diyetisyenler Esin Gündoğdu’ya hemen liste hazırladı. Ancak ergenliğinden bu yana yeme bağımlılığıyla mücadele eden biri için söz konusu bu liste uygulaması imkânsız ve çok agresifti.

Haberin Devamı

“O andan sonra maalesef herkesin beklediği son yaşandı. Bu kadar agresif bir listeyi hayatıma adapte edemediğim için kısa bir süre sonra diyet yapmaktan vazgeçtim ve tıkınırcasına yeme bağımlılığıma geri döndüm. Başarısızlık, çaresizlik, yalnızlık ve becerememiş olma duyguları arasında yemek yiyerek kendimi mutlu etmeye çalıştım. Kendimi iyi hissettiğim bir gün tüm cesaretimi toplayarak tartıya çıktığımda sadece 3 kilo aldığımı gördüm. Ve o an bir aydınlanma yaşadım. ‘Kendin için en iyi yolu ancak sen bulabilirsin’ dedim ve diyetlerin kendim için uygulanabilir alanlarını alarak, bana özgün bir yol oluşturdum.”

Yeme bağımlısıydı ama 83 kilo verdi Yüzlerce başarısız diyet sonrası nasıl başardı

83 KİLO VERDİ VE 5 YIL KORUMAYI BAŞARDI

Esin Gündoğdu, bu yöntemle tam tamına 83 kilo verdi ve 5 yıl korumayı başardı. Artık bundan sonra kilo almayacağını düşünerek gerdirme operasyonları oldu. Fakat kardeşi kadar değerli olan kuzenini kaybedince, duygusal açlığı tekrar tetiklendi ve hızla kilo aldı. Ancak ikinci aydınlanmasını da tam bu noktada yaşadı. Obezite rahatsızlığının tedavisinin diyetler ve diyetisyenler olmadığına karar verdi. Altta yatan gerçek açlığımı bulmak için Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli eşliğinde ve obezite cerrahı Dr. Fakı Akın ile bir süreç başlattı. Obezite Cerrahı Dr. Fakı Akın’a RNY Gastric Bypass ameliyatı oldu ve toplamda 83 kilo verdi. Esin Gündoğdu, "Bu süreçle ilgili söylemem gereken en önemli konu, operasyonun başarısının takım çalışmasına bağlı olduğu ve mutlaka bir psikiyatrist desteğinin alınması gerektiği" dedi.

Haberin Devamı

Yeme bağımlısıydı ama 83 kilo verdi Yüzlerce başarısız diyet sonrası nasıl başardı

'HAYATIMDA ADIM DIŞINDA HER ŞEY DEĞİŞTİ'

Instagram hesabından paylaştığı videoyla tüm dikkatleri üzerine çeken Esin Gündoğdu, isteyen herkesin doğru yolu izledikten ve takım oyununu bozmadıktan sonra kilo verebileceğini söyleyerek sözlerini şöyle noktaladı: "Kilo verdikten sonra hayatımdaki değişmeyen tek şey adım oldu. Tekrar almamak için ekstra hiçbir şey yapmama gerek yoktu. Tıkınırcasına yeme bağımlılığımdan tamamen kurtuldum. Yaşadığım tüm süreçte öğrendiğim en önemli şey psikolojinin insan hayatındaki rolü oldu. Bu yüzden neredeyse tüm zamanımı psikoloji kitapları okuyup, filmlerini izleyerek, farkındalığımı artırmaya yönelik çalışarak geçirdim. Yani tüm yatırımımı kendi iç dünyama yaptım. Bol bol bisiklete bindim. Doğanın içerisinde huzurla sadece ‘an’da kalmayı seçtim. O yüzden ne geçmişle ne de gelecekle ilgilenmiyorum. Kilo vermek isteyenlere tavsiyem: Yalnız değilsiniz, eyleme geçin."

Yazarlar