Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Temmuz ayına merhaba dedik. Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ve nem dengesinin değişmesi kendini cildiniz ile göstermiş olabilir. Yeterli ve dengeli beslenme birçok sağlık durumunda olduğu gibi cildiniz üzerinde olumlu etkilere sahip. Örneğin; bazı besinler sağlıklı bir cilt için size yardımcı olurken bazı besinler ise inflamasyonu artırarak, akne problemine sebep olabilir. Elbette akne probleminin sadece beslenmeyle ilgisi olmayan çeşitli faktörlerden kaynaklanabileceğini de hatırlatmakta fayda var. Cildinizin iyiliği için bazı beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeye ne dersiniz? 

Haberin Devamı

Yağ ve şeker artırıyor 

Bağırsaklarımızdaki galaksiden, yani bağırsak mikrobiyotamızdan artık herkesin haberi var. Peki ya cilt mikrobiyomu? Cilt mikrobiyomu, cildin çeşitli katmanlarında yaşayan trilyonlarca organizmayı ifade ediyor. Bunu cilt sağlığında önemli rol oynayan bir ekosistem olarak da düşünebilirsiniz. İçerisinde bağırsak mikrobiyomu gibi hem kalıcı hem de çevreye bağlı pek çok tür yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre cilt hastalıklarının, cilt problemlerinin ana sebeplerinden biri de bu mikrobiyomdaki yararlı ve zararlı bakterilerin dengesinin değişmesi. Batı tipi beslenmenin oksidatif stres ve inflamasyon kaynaklı cilt problemlerine sebep olduğuna dair de araştırmalar var. Örneğin bir araştırmada yüksek yağ ve şeker içerikli Batı tipini benimseyen bireylerin cildinde Corynebacterium daha fazla bulunmuş. Human Microbiome dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre ise yüksek vücut kitle indeksi bozulmuş cilt mikrobiyomu ile ilişkili, çalışmada metaldik sendrom ve cilt mikrobiyomu üzerindeki ilişki üzerinde durulmuş. 

Mevsiminde beslenmek 

Vitamin, mineral ve antioksidan içerikleriyle, cilt dostu beslenmenin en önemli adımlarından biri de yeterli sebze ve meyve tüketimi. Yapılan bazı araştırmalar yeşil ve sarı renkli sebzeleri düzenli olarak tüketen bireylerin özellikle göz çevresinde daha az kırışıklığı olduğunu gösteriyor. Yeşil ve turuncu sebzelerde bulunan karotenlerin, cildin güneşe 

Haberin Devamı

karşı hassasiyetini azalttığı da biliniyor. Her meyvenin kendine özel vitamin mineral ve antioksidan içeriği olduğunu hatırlayın. Özellikle antioksidan bir vitamin olan C vitamininden zengin meyveler, cildinizi serbest radikallerin ve güneş ışınlarının yarattığı tahribattan korunmaya yardımcı olur. Sebzelerin yanı sıra her gün iki, üç porsiyon taze meyve tüketmeyi de ihmal etmeyin. 

Kırmızı üzüme dipnot 

Kırmızı üzüm, kendisine o güzel rengini veren antosiyaninler nedeniyle çok fazla sayıda antioksidan içerir. Kırmızı üzüm dendiğinde aklınıza gelmesi gereken antioksidan ise resveratroldür. Resveratrolün kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi ve kan şekerini dengelediğine dair pek çok çalışma var iken cilt sağlığı üzerindeki etkisi de göz ardı edilemez. Yapılan araştırmalar UV ışınları ve çevresel stres faktörlerine karşı cildi korumaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Mevsimi geliyorken sofralarınızda bol bol yer vermeye gayret edin. 

Hoşgeldin plastiksiz temmuz 

Her temmuz ayında olduğu gibi bu ay da aklınıza gelmesini istediğim şeylerden biri plastik tüketimi. Dikkat, cildinizi güzelleştirmek için kullandığınız kozmetik ürünler hem doğaya hem sağlığınıza zarar verebilir. Şampuan, diş macunu, far, kremler, peelingler... Kozmetik ürünlerin neredeyse yüzde 80’i mikroplastik içeriyor. Bazı kozmetik ürünlerinde bulunan BHA ve BHT gibi sentetiklerin endokrin sistemini bozduğuna dair pek çok bilimsel yayın var. Kullandığınız kozmetik ürünlerin ambalajından içeriğine doğa dostu ve sürdürülebilir olduğuna emin olun. 

Haberin Devamı

Temmuz ayı meyveleri

Üzüm, kayısı, kiraz, şeftali, kavun, karpuz, vişne, ahududu, mürdüm eriği.

Temmuz ayı sebzeleri

Semizotu, patlıcan, taze fasulye, bezelye, börülce, barbunya, kabak, bamya, mısır, domates, salatalık, biber, dereotu, fesleğen, nane, maydanoz.