EğitimGlikol Nedir, Ne İşe Yarar? Glikol Vücut İçin Zararlı Mıdır?

Glikol Nedir, Ne İşe Yarar? Glikol Vücut İçin Zararlı Mıdır?

22.02.2022 - 14:45 | Son Güncellenme:

Bir soğutma veya su sistemini yönetmekten sorumluysanız, glikolün olası bir bileşen olduğunu duymuş olabilirsiniz. Bazı su sistemlerinde sıcaklığı düşük ve tutarlı tutmak için glikol kullanılır. Peki, Glikol nedir tüm detayları ile derledik.

Glikol Nedir, Ne İşe Yarar Glikol Vücut İçin Zararlı Mıdır

Glikolü güvenli ve bilinçli kullanmak için, ne olduğunu bilmek gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Glikol Nedir?

 Glikol, alkol ailesine ait organik bir bileşiktir. Daha yaygın olarak antifriz olarak adlandırılır ve tatlı bir tada sahip olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, toksik olabilir ve genellikle floresan boyalı veya kıvam açısından berrak ve hafif yağlıdır.

 Glikol Ne İşe Yarar? 

 Glikol, daha önce bahsedilen kullanımlarına ek olarak, soğutma sistemlerinde ve su sistemlerinde bir takım amaçlara hizmet eder. Unutulmaması gereken önemli bir faktör, elde etmeyi umduğunuz işlev ne olursa olsun, sistemlerinizde asla farklı glikol türlerini veya markalarını karıştırmamanın önemli olduğudur; bu, donmasına, ekipmanınızı tıkamasına ve neredeyse bilinmeyen donma sıcaklıkları bırakmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

 Glikol Vücut İçin Zararlı mıdır?

 Glikol, bir dizi ayrı kimyasal formülü kapsayan kapsamlı bir terimdir. Bu nedenle ihtiyaç duyabileceğiniz glikol türünü ve nasıl kullanılacağını anlamak önemlidir; bazı seçenekler zehirlidir ve diğerleri çok daha güvenlidir.

 Etilen Glikol

 Etilen glikol ve türevleri daha toksiktir ve dikkatli kullanılmalıdır. En yaygın olarak otomobillerde, fren hidroliğinde, HVAC Sistemlerinde ve bazı insan yapımı elyaflar da antifriz olarak kullanılır. Etilenden gelen etilen oksitten elde edilir.

 Propilen Glikol

 Propilen glikol, glikolün toksik olmayan çeşididir. Fiziksel özelliklerinde etilen glikole benzer ancak gıdalarda, ağız hijyeni ürünlerinde, kozmetiklerde ve HVAC Sistemlerinde sıklıkla kullanılır. Malzemelerin korunmasına ve nemin korunmasına yardımcı olur.