11.06.2022 - 13:12 | Son Güncellenme:
Tazminat hesaplaması yapılırken giydirilmiş ücrete dikkat edilmektedir. Giydirilmiş ücrete komisyon, konut, giyim ve kar payı ödemeleri girmektedir. Tüm bunlar ücret ekleri olarak hesaplanmaktadır. Maaşın saf haline bu ücretler eklenerek giydirilmiş ücret bulunmaktadır.
Giydirilmiş Ücret Nedir?
Asıl ücrete eklenen giydirilmiş ücret, işçiye yan ödeme biçiminde sağlanmaktadır. İşçi bu yan ödemelerin bir kısmından nakdi olarak yararlanamasa da sonuç olarak işverenin işçi maliyetine eklenmektedir. Giydirilmiş ücret tespit edilirken 4857 sayılı İş Kanunu'nun 32.'ci maddesi dikkate alınmaktadır.
Giydirilmiş Ücret Nasıl Hesaplanır?
Giydirilmiş ücret hesaplanırken, asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya menfaatler göz önünde tutulmaktadır. Bu durumda devamlılık arz eden prim, ikramiye, kira, aydınlatma, yemek yardımı ve benzeri ödemeler, dikkate alınmaktadır. Hayat sigortası primleri de para ile ölçülebilen menfaatler içerisinde olduğundan, giydirilmiş ücret hesabında kullanılmaktadır.
Giydirilmiş Ücrete Neler Dahildir?
İşçinin giydirilmiş brüt ücretinin içerisine maaş, yol, yemek yardımı ve yakacak yardımı girmektedir. Brüt çıplak ücret maaş olarak hesaplanmaktadır. Giydirilmiş ücret olması için en menfaatler yansıtılmaktadır. Yasadan ve sözleşmeden doğan menfaatler göz önüne alınarak giydirilmiş ücret hesaplaması yapılmaktadır.
Giydirilmiş ücret, işçilerin asıl maaşlarına ek olarak aldıkları nakdi ve ayni sosyal yardımları içermektedir. Kısa süreli çalışan işçi ile belirsiz süre çalışan işçinin giydirilmiş ücretleri aynı olmaktadır. Genel tatil ücretleri ve fazla çalışma hafta tatili, giydirilmiş ücret üzerinden hesaplanmamakta olup işveren çıplak ücret üzerinden ödeme yapmaktadır.