EğitimGençler gelecekten umudunu kesiyor

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

19.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TÜİK verilerine göre yaklaşık 12,8 milyon gencin 3,2 milyonu işsiz, 3,6 milyonu ise ne eğitimde ne de işte. Kendini mutlu olarak beyan edenlerin oranı bir yılda yüzde 9,5 azaldı. Bu yaklaşık 1,2 milyon genç demek. Bugün onların günü, biz de “Gelecekten beklentiniz nedir, geleceğe dair umudunuz var mı?” diye sorduk ve sözü onlara bıraktık.

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Aysel Bozan Yılmaz - Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk “Biz her şeyi gençliğe bırakacağız. Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir” diyerek, ülkenin geleceğini onlara emanet etti. Bugün, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Onların günü ancak gençler gelecekten ümitli değil. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), “İstatistiklerle Gençlik 2020” araştırmasına göre nüfusun yüzde 15,4’ünü yani 12 milyon 893 bin 750’sini, 15-24 yaş grubundaki genç nüfus oluşturuyor. Bu gençlerin yüzde 25,3’ü yaklaşık 3,2 milyonu işsiz. Yüzde 28,3’ü yani 3,6 milyonu ise ne eğitimde ne istihdamdalar.

Haberin Devamı

Yüzde 47,2’si mutlu olduğunu beyan ediyor. Ancak 2019’da bu oran yüzde 56,7’ydi. “Mutluyum” diyenlerin yüzde 9,5 oranında azaldığı, yaklaşık 1.2 milyon gencin bir yıl içinde “Mutsuzlar” kervanına katıldığı görülüyor.
Literatüre “Ev genci” kavramını kazandıran Habitat Derneği ve Infakto RW ortaklığında gerçekleştirilen Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Raporu, gençlerin memnuniyetinin istihdam durumuyla paralel olduğunu ortaya koymuştu. Öyle ki çalışan gençlerin yüzde 65’i hayatından memnunken iş arayanlarda bu oran yüzde 47’ye düşüyor. TÜİK raporunda da çalışanların yüzde 77,1’i çalıştığı işten, yüzde 48,1’i de elde ettiği kazançtan; yüzde 59,5’i de aldığı eğitimden memnun. Bu rakamlar ne işte ne eğitimde olan gençlerin mutsuzlar arasında olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Bugün onların günü ve biz de “Gelecekten beklentiniz nedir, geleceğe dair umudunuz var mı?” diye sorarak sözü onlara bıraktık. Çoğunun gelecekten umudu yok. İyi bir kariyer en büyük beklentileri, adil ve özgür bir ülkede yaşamak ise en büyük dilekleri. İşte görüşler:

‘Kadının gücünü ispatlamak’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

İrem Kart (İktisat): Ekonomi ya da finans denince akla kimler gelir? Elbette erkekler. Bu tabuları yıkmak ayrıca kadınların da çok iyi bir finansçı olabileceğini kanıtlamak istiyorum. İktisadı kazandığımda herkes “Bu mesleği yapamazsın, kız başına ilerleyemezsin” dedi. Birinci sınıfı birincilikle bitirdim. “Yapamazsın” diyen herkes başarımı dünü unutmuşçasına kutladı. İster mühendis, ister ekonomist, ister nalbur, isterse oto tamircisi olsun, kadın isterse her işi yapar.

‘Çalışma şartları zor’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Meltem Pınarbaşı (Gastronomi ve Mutfak Sanatları): Ülkemizdeki çalışma şartları, bir de kadın olarak çalışmak, hayatı daha da zorlaştırıyor ama ben bu durumun tersine dönmesi için elimden geleni yapıyorum. Eskiden kadınların okumayıp eşlerinin eline bakması ve sosyal hayatta bulunmamaları beni bu düşünceye itti. Günümüzde çoğu kadının okumasının bu dengeyi değiştireceğini düşünüyorum.

‘Adil bir ülkede yaşamak’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Büşra Şimşek (Uluslararası İlişkiler): Kendim için gelecek beklentim; sağlıklı, özgür, mutluluğu özünde aramaya devam eden, huzurlu bir yaşam. Ancak genel olarak gelecekten beklentim daha adil, özgür ve yaşanılabilir bir ülke olabilmemiz... Gelecekten umudu olmayan bir insan, ne yaşama sevincine sahip olur ne de hayattan zevk alabilir. Deneyimlerim neticesinde geleceğe umudum kimi zaman azalıp kimi zaman artsa da her zaman umut var.

Haberin Devamı

‘Mutlu olacağım bir iş’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Eray Doğan (Lise): Kovid-19, birey ve toplum üzerinde gerek psikolojik gerekse de sosyolojik anlamda pek çok soruna neden oldu. Bundan en çok etkilenenler ise gençler. Kendimden örnek verirsem, bu süreçte aşırı belirsizlik ve kaygı hali, online eğitim sistemi, sağlık sorunu gibi nedenlerle, geleceğe dair pek umudum kalmadı. Ancak Atatürk’ün, Türk gençliğine olan güvenini ve inancını hatırladığımda, ben de kendime inanıyorum ve içinde bulunduğum şartlar içerisinde elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Gelecekte, mutlu olduğum bir işi yapmak; başkalarının da hayatına dokunmak, onlara yardım etmek ve topluma faydalı olmak istiyorum.

Haberin Devamı

‘İşsiz kaldım’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Ali Kılıç: Pandemide işsiz kaldım. Bu süreçte iş bulmak çok daha zor. Kariyer anlamında kendimi geliştirmeme ve deneyimim olmasına rağmen dönüş alamıyorum. İş aramaya devam ediyorum. Umudumu kaybetmek istemiyorum.

‘Kariyer yapmak’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Gözde Gider (Sosyoloji): Geleceğe dair beklentim iyi bir kariyer yapmak, iyi şartlarda çalışıp, iyi ücret almak. Gelecekten umudum yok çünkü içinde bulunduğumuz toplum ve şartlar bize bunu sağlayacak standartlarda değil.

‘Sağlık önceliğim’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Ahmet Fevzi Topaloğlu (Sosyal Hizmet): Geleceğe dair beklentim, öncelikle bedenen ve ruhen sağlıklı olup yapmaktan zevk aldığım, alanımla ilgili, ekonomik ve saygınlık olarak beni tatmin edecek bir işe sahip olmak. Sosyal refah ve adaletin sağlanmasına yönelik her adımda geleceğe dair umudum artmakta. Toplum olarak dayanışma içerisinde olduğumuz sürece umut hep var.

‘Kaygıdan kurtulmak istiyorum’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Pınar Kıran (Yerel Yönetimler): Gelecek kaygısından kurtulmak istiyorum. Kendi ekonomik gücümle geleceğimi teminat altına aldığımda ise bir sivil toplum kuruluşu kurup, ülkenin dört bir yanında öğrenci yetiştirip, onların da geleceklerini sağlam inşa etmelerine destek olacağım. Tek hedefim bu çünkü biz yarının geleceğiyiz.

Haberin Devamı

‘Sağlıkçılar geçinemiyor’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Yasemin Kurt (Hemşire): Hemşireler olarak pandemide çok yorulduk. Bu süreç çoğu sağlıkçıyı karamsarlığa sürükledi. Herkes gibi biz de bir an önce normale dönmek istiyoruz. Sağlıkçılar için psikolojik destek şart. Ayrıca özel sektörde çalışan sağlıkçılar geçinmekte zorlanıyor. Maddi şartlarımız da düzeltilmeli.

‘Fikir özgürlüğü’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Batuhan Pala (Spor Yöneticiliği): Gelecekten beklentim, dünya standartlarında çalışma saati ve maaş, fikirlerimi özgürce ifade edebildiğim bir ülke. Geleceğe dair umudum yok.

‘Hukukun üstünlüğü’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Melis Cantürk (Adalet): Geleceğe dair beklentim, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile hukuk okumak, hukuku üstün kılmak ve insan onuruna yakışır bir adalet sağlamak için büyük sorumluluk üstlenen avukatlardan biri olmak.

‘Yaşam hakkı’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Emre Tekin (Lise): Çocuk-ların ve kadınların yaşam haklarının ellerinden alınmadığı bir dünyada yaşamak istiyorum. Geleceğe dair hiç umudum yok.

‘Umutlarım azalıyor’

Gençler gelecekten umudunu kesiyor

Yunus Emre Karadaş (İşletme): Geleceğe dair umutlarım gün geçtikçe azalıyor. Okuduğum üniversiteden mezun olsam dahi kendi alanımda iş bulma kaygım var. İş bulsam dahi mevcut düzende, bu maaşlarla geçinebileceğimi düşünmüyorum.