12.08.2021 - 14:33 | Son Güncellenme:
Dünya çapında tonlarca ağırlığa sahip birçok farklı gemi suyun üstünde rahat ve sakin bir şekilde hareket eder. Özellikle bazı gemiler o kadar büyüktür ki, suyun üzerinde durması ilk bakıldığında inanılmaz gelir. Ancak bilimsel açıdan ele alındığı vakit gemilerin batmaması mantıklı bir duruma oturmaktadır.
Gemiler Neden Batmaz?
En çok merak edilen konular içerisinde gemileri neden su içerisinde batmadığı geliyor. Bunun temel nedeni yoğunluktur. Yani gemilerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha az olduğu için suyun kaldırma kuvveti daha etkili hale gelir. Her ne kadar gemide metal daha fazla ve daha yüksek ağırlığa sahip olsa bile, geminin toplam yoğunluğuna bakıldığında sudan azdır. Bu sebepten dolayı da gemiler ne kadar ton ağırlığında olursa olsun, su yüzeyinde rahat bir şekilde hareket etme özelliği elde eder.
Gemiler Neden Batmaz? Kısaca Özeti
Gemilerin batmaması kısaca yoğunluktan ibarettir. Gemi üretimi kapsamında ele alınan çalışmalar ile beraber, geminin yoğunluğu suyun yoğunluğuna göre daha az bir noktada tutulur. Peki tonlarca ağırlıktaki bir gibi için bu nasıl yapılıyor? Gemiler taban kısımlarındaki oyuk yapıları sayesinde, suyun yoğunluğundan daha hafif kalmayı başarılar. O yüzden gemi ne kadar büyük olursa olsun, zemin kısmının oyuk olması nedeniyle geminin yoğunluğu suyun yoğunluğundan göre daha az kalır. Böylece gemiler su üzerinde rahatça hareket ederken aynı zamanda tonlarca ağırlığı da yine rahat bir şekilde taşıma imkanı elde eder. Tabii bunu gerçekleştirirken gemiye eklenecek ağırlıkların yoğunluğu da dikkatli şekilde ele alınır.