20.05.2021 - 15:39 | Son Güncellenme:
Dünya genelinde ilk gazete 17. yüzyılın ilk yıllarında Almanya'nın başkenti Berlin'de yayımlandı. Ülkemiz çıkan ilk gazete ise, yayın hayatına 1831 yılında başlayan Takvim- Vekayi'dir.
Gazete Çevresinde Gelişen Öğretici Metinler Nelerdir?
Yazarın belli başlı konularda fikirlerini beyan ettiği yazın türlerini düşünce yazıları denir. Gazetelerde yayımlanan düşünce yazıları daha sonra bir araya getirilerek kitaplaştırılabilir. Başta deneme ve makale olmak üzere birçok düşünce yazısı hem günlük hem de haftalık gazetelerde periyodik olarak yayımlanmaktadır.
1- Deneme:
Yazarın güncel bir konu hakkında, okurla sohbet eder gibi kaleme aldığı eserlere deneme adı verilir. Bu türde eserler veren ilk yazar Michel de Montaigne'dir. Daha sonra bu tür eserler, gazete ve dergilerde de yayımlanmaya başlamıştır.
2- Makale
Makale türündeki eserler, bir fikri savunmak ya da bir teze antitez sunmak için kaleme alınır Denemeden farklı olarak makalelerde düşünceyi geliştirme yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerin başında sayısal verilerden yararlanma ve tanık gösterme yer alıyor.
3- Fıkra:
Kıssa ile eş anlamlı olan fıkralar denemeyle benzer özellikler taşır. Denemelerden en büyük farkı daha kısa olmasıdır. Sade bir üslupla kaleme alınan fıkralarda sadece toplumsal meseleleri değil anılarını ve izlenimlerini de okurla paylaşabilir.
4- Haber Yazıları:
Türkiye'de ve dünya genelinde yaşanan en sıcak gelişmelerin ve en güncel olayların kısa başlıklar halinde okura arz edildiği yazılara haber yazıları denir.
5- Eleştiri:
Kültür sanat dergilerinde yeni çıkan bir kitabın ya da filmin ayrıntılı olarak ele alındığı yazılara eleştiri adı verilir.
6- Röportaj
Düşünce yazıları dışında kanaat önderleri, bilim insanları ve sanatçılarla yapılan görüşmeler de gazetelerde yayımlanır. Röportaj adı verilen bu görüşmeler soru cevap şeklinde ilerler. Bu görüşmeler güncel bir konu hakkında olabileceği gibi söyleşi yapılan kişinin mesleki başarısıyla da ilgili olabilir.