02.03.2021 - 16:32 | Son Güncellenme:
Bir foton, elektromanyetik kuvvetin taşıyıcısıdır ve tüm elektromanyetik radyasyonun kuantum şeklidir. Buna ışık, radyo dalgaları, mikrodalgalar, X ışınları, gama ışınları ve daha fazlası dahildir.
Foton Nedir ve Nasıl Oluşur?
Foton üretmenin birçok farklı yolu vardır, ancak hepsi bunu yapmak için bir atomun içinde aynı mekanizmayı kullanır. Bu mekanizma, her bir atomun çekirdeğinin yörüngesinde dönen elektronlara enerji verilmesini içerir. Elektronlar çekirdeği sabit yörüngelerde daire içine alır - bunu düşünmenin basitleştirilmiş bir yolu, uyduların Dünya'nın yörüngesinde nasıl döndüğünü hayal etmek gibidir.
Karanlık bir odaya girin ve iki el feneri alın. Onları ışık huzmeleri kesişecek şekilde parlatın. Tuhaf bir şey fark ettiniz mi? Hayır. Bunun nedeni ışığı oluşturan bireysel fotonların etkileşime girmemesidir. Fotonlar normalde kütleye sahip olmayıp saniyede 300.000 kilometre hızla hareket etseler de, araştırmacılar bağlı fotonların aslında bir elektron kütlesinin bir kısmını elde ettiğini buldular.
Elektromanyetik dalga sürekli bir dalga olmadığı için fotonun 'kuantum formunda' olduğu bilinmektedir. Foton adı verilen ayrık parçalardan oluşmaktadır. 1800'lerin sonlarında fotoelektrik etki adı verilen bir deney sırasında ortaya çıkmıştır.
Fotonların Özellikleri Nelerdir?
Fotonların, ne olduklarını ve nasıl davrandıklarını tanımlamaya yardımcı olan bazı temel özellikleri vardır. Bunlar:
Kütleleri sıfırdır,
Elektrik yükleri yok,
Kararlılar,
Frekansa bağlı olan enerji ve momentum taşırlar,
Elektronlar gibi diğer parçacıklarla etkileşime girebilirler,
Birçok doğal süreç tarafından yok edilebilir veya yaratılabilirler,
Boş uzaydayken ışık hızında hareket ederler.
Fotonlar maddeler ile etkileşime girebildiklerinden dolayı parçacıklar gibi davranırlar. Kimi zaman fotonun enerjisi madde tarafından emilir. Bu durumda fazla enerji ısı olarak yayılır.