27.10.2021 - 01:47 | Son Güncellenme:
Flat white geleneksel kahve çeşitleri ile hem ortak hem de farklı özellikler taşır. Kahvenin tadının sırrı da buradan geçer.
Flat White Nasıl Yapılır?
Sözü edilen kahve türü espresso üzerine az miktarda köpük dökülerek yapılır. Tek şat veya çift ristretto şatı ile elde edilir. Buharda köpürtülen ince süt köpüğü kullanılır. Geleneksel 140ml latteye benzetilir lakin hacmi daha düşüktür. Kahve-süt oranı yüksek tutulur. Süt yoğunluğundan dolayı yumuşak bir dokuya sahiptir.
Flat white kahvesinde baskın tat espresso olmaktadır. Nedeni ise yapılış şeklinden kaynaklanır. Bu kahvede kalın dokulu süt köpüğü yerine mikro köpük kullanılır. Daha yumuşak bir içim elde etmek adına bu yol izlenir. Orta ölçekli bir kahvedir. Genel olarak iki shot espresso ile hazırlanmaktadır.
Flat white kahvesine süt dökülmesinden ötürü mikro köpük bütün kahveye yayılır. Kahve ve köpük arasındaki geçişler yumuşak haldedir. Latteye benzetilen flat white, bazı temel farklara sahiptir. Temel etken süt kullanmaya dayanır.
Buhar çubuğu ile süt hazırlandığında kabın içerisinde üç farklı tabaka meydana gelir. En alt tabakada ısınmış olan likit formdaki süt bulunur. Orta tabakada yumuşak yapılı mikro köpük yer alır. Sütün köpürmesi ile elde edilir. En üst tabakada yoğun yapıya sahip süt köpüğü vardır.