29.03.2021 - 03:12 | Son Güncellenme:
Coğrafya, geo (yer) ve graphein (tasvir etmek) sözcüklerinin birleşmesinden ortaya çıkar. Coğrafyanın asıl konusu yeryüzüdür. Coğrafyanın konusu içinde yaşam içerisinde yer alan pek çok şey girer.
Fiziki Coğrafya Nedir?
Fiziki coğrafya, Yüzey şekilleri başta olmak üzere denizler, okyanuslar, göller ve akarsular gibi su küreyi meydana getiren unsurlar fiziki coğrafyanın inceleme alanına girer. Fiziki coğrafya, denilince yeryüzünün dış görüntüsünün aklınıza gelmesi gerekir.
Fiziki Coğrafya Kaça Ayrılır?
Fiziki coğrafya 4'e ayrılır. Bunlar ise,
Jeomorfoloji ( Yüzey şekilleri bilimi ) : Yeryüzü şekillerinin oluşum şekillerini araştırır. Örneğin depremlerin ortaya çıkması, buzul ve rüzgarların, akarsuların oluşturmuş olduğu şekillerin meydana getirdiği yer şekilleri jeomorfolojinin inceleme alanına girer.
Klimatoloji ( İklim Bilgisi ): Yeryüzündeki farklı iklim tiplerini ve bu iklim tiplerinin dünya üzerindeki coğrafi dağılımını inceler. Örneğin, tropikal iklimi ortaya çıkaran şartlar ve bu iklimin görüldüğü yerler klimatoloji bilimi kapsamına girer.
Biyocoğrafya (Canlılar coğrafyası) : İnsan hariç yeryüzünde yer alan diğer canlıların coğrafi dağılışını ve bu dağılışı doğrudan ya da dolaylı yoldan etkileyen fiziki şartları inceler. Örneğin, küçükbaş hayvanların dağılım alanları, bu dağılımı etkileyen çeşitli iklim koşulları ve yer şekillerinin etkisi biyocoğrafyanın konusunu oluşturur.
Hidrografya (sular coğrafyası) : Denizler, akarsular, göller ile yeraltı sularının çeşitli özelliklerini inceler ve yeryüzünde dağılışlarını açıklar.
Fiziki Coğrafyanın Alt Dalları Nelerdir?
Fiziki coğrafyanın alt dalları ise, klimatoloji, jeomorfoloji, toprak coğrafyası, hidrografya, biyocoğrafya ve doğal afetler coğrafyasıdır.
Sosyal medya fenomeni Aleyna Dalveren, geçtiğimiz akşam evlendi. Aşiret düğünü yapan ismin sosyal medya paylaşımları ağızları açık bıraktı. İbrahim Tatlıses ve Şafak Sezer de kilolarca altının yarıştığı düğüne katıldı.