EğitimFisher Etkisi Nedir, Neyi Açıklar? Fisher Etkisi Formulü Nedir?

Fisher Etkisi Nedir, Neyi Açıklar? Fisher Etkisi Formulü Nedir?

27.03.2022 - 04:16 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda sıklıkla kullanılmakta olan ifadelerden birisi de fisher etkisi olarak bilinmektedir. Özellikle fisher etkisinin ne olduğu hakkında bilgi edinilmek istenmektedir. Bu yüzden fisher etkisinin neyi açıkladığı da bilinmek istenmektedir. Fisher etkisi nedir, neyi açıklar? Fisher etkisi formülü nedir detaylarıyla derledik.

Fisher Etkisi Nedir, Neyi Açıklar Fisher Etkisi Formulü Nedir


Fisher etkisi, bir iktisat terimi olarak ifade edilebilir. Fisher'e göre reel faiz oranları kısa dönemde sabit olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bütün bu etkiler göz önünde bulundurulduğu zaman ise nominal faiz oranlarının enflasyonla doğru orantılı bir şekilde artış göstereceğini söylemek mümkün olmaktadır. Fisher etkisinin alım gücünü hesaplaması konusunda oldukça etkili bir formül olduğu da ifade edilebilir.

Fisher Etkisi Nedir, Neyi Açıklar?

Fisher etkisi bir ekonomi terimi olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda Fisher tarafından ortaya atıldığını söylemek de mümkündür. Fisher etkisine göre enflasyon ve nominal faiz oranları arasında bir ilişki bulunduğu şeklinde yorumlanmaktadır. Fisher etkisi ekonomide; nominal faiz oranları arasındaki fark ile enflasyon oranları arasındaki farkın eşit olduğunu savunmaktadır.

Fisher Etkisi Formulü Nedir?

Fisher etkisi, enflasyon oranları arasındaki farkın nominal faiz oranları ile birebir yansıması olarak ifade edilebilir. Fisher etkisi formülü ile alım gücünde meydana gelen farklılıkların hesaplanabilmesi mümkün olabilmektedir. Aynı zamanda Fisher etkisinin nominal faiz oranlarının enflasyonu yansıtma ve para politikasını nötr hale getirme eğiliminde olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.