31.03.2021 - 03:08 | Son Güncellenme:
Her filamentin erime sıcaklığı birbirinden farklıdır. 3D baskısı alırken seçtiğiniz filamente çok dikkat etmeniz gerekir. Sürekli olarak 3D baskı alan bir kişi, filamentin hem kaliteli hem de ucuz olmasına dikkat etmelidir.
Filament Nedir?
Filament, Abs, Pla, Petg gibi çeşitleri olan, 3D yazıcılar ile kodlanan (G Code) modelleri elle tutulan çıktılar haline getirmeye yarayan, kimyasal, plastik ve çeşitli organik ham maddelerden üretilen (PLA) 3D baskı temel üretim maddesine denir. Filament, 3 boyutlu yazıcıların modelleme yapabilmesi için kullanılan termoplastik bir ham maddeye verilen isimdir.
Filament Özellikleri Nelerdir?
PLA, filament çeşitleri arasında en çok kullanılan filament çeşididir. Evde baskı almak için en çok kullanılan baskı türüdür. İlk defa 3 boyutlu yazıcılar çıktığı zaman sadece PLA ve ABS olmak üzere iki çeşit yapısal malzeme bulunuyordu. PLA’dan sonra en çok kullanılan ve en popüler filament çeşidi ABS’dir. Ham madde özellikleri nedeniyle PLA’ya göre basımı biraz daha zordur ama teknik özellikleri nedeni ile pek çok konuda PLA’dan daha iyidir.
Filament Çeşitleri Nelerdir?
Farklı özelliklerde ve farklı sıcaklıklarda çalışan pek çok filament çeşidi bulunuyor. 3D baskı işleminde sıkça kullanılan filament en az 3D yazıcı kadar önemli bir cihazdır. Filamentin teknik özellikleri ve kalitesi baskı kalitesini doğrudan etkiler. İki farklı çapta filament çeşidi vardır. Bunlar ise, 1,75 mm ve 2,85 mm/3 mmdir. Filament çeşitleri ise,
ABS (Akrilonitril Büdadien Stiren)
PLA (Poliaktirk Asit)
PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol-Modified)
Özel Filamentler
Esnek (Flex)
TPU (Termoplastik Poliüretan)