21.05.2021 - 14:40 | Son Güncellenme:
Fenomenoloji aynı zamanda görüngübilim olarak da bilinmekte olan bir felsefe terimidir. Felsefede sıklıkla karşılaşılan bir terim olan fenomenoloji, fenomeni betimlemek için kullanılan bir yöntem olarak da bilinmektedir. Fenomenolojinin en temel kavramlarından birisi de öz olarak bilinmektedir.
Fenomenoloji (Görüngübilim) Nedir?
Fenomenoloji, Osmanlıca zahiriye olarak da bilinmektedir. Fenomenoloji, Edmund Husserl tarafından kurulmuş olan bir felsefe akımı olarak ifade edilebilir. Fenomenoloji, düşünsel bir metot olarak bilinmektedir. Kavramların yeniden daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini savunan felsefe akımı, fenomenoloji olarak ifade edilebilir. Öncelikli olarak terimde geçen fenomen kelimesinin felsefede kavram manasına geldiğini bilmekte fayda vardır. Bu sebeple de kavram bilim veya görüngü bilim olarak da bilinmektedir.
Filozoflar tarafından evrensel kuralların olup olmadığını sorgulayan bir felsefe terimi olarak da bilinmektedir. Fenomenolojiye göre gerçeklik bilinç tarafından üretilmektedir. Bu yüzden de gerçeklik kavramı, kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Fenomenoloji Neyi Savunur?
Fenomenoloji, gerçek algısının değişkenliğini savunmakta olan bir felsefe terimidir. Fenomenoloji kavramını savunmakta olan filozoflar tamamen maddeci bir düşünceye sahiptir. Metafiziği ise tamamen reddederler. Sadece gözleri ile görebildikleri ve üzerinde inceleme yapabildikleri maddelerin gerçekliğini kabul ederler. Diğer bir felsefe terimi olan materyalizm ile benzerliğe sahip olsa bile ikisinin arasında bir takım farklılıkların da mevcut olduğu bilinmelidir.
Fenomenoloji, kavramların gerçekliklerini analiz etmek için iki farklı yöntemden faydalanmaktadır. Bu yöntemlerden birincisi askıya alma yöntemi olarak bilinirken ikincisi ise fenomenolojik indirgeme olarak bilinmektedir. Fenomenoloji, kavramların tekrar incelenmesi gerektiğini savunur.