EğitimFaşizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Faşist Kime Denir?

Faşizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Faşist Kime Denir?

24.05.2021 - 01:15 | Son Güncellenme:

Faşizm kelimesi günlük yaşamda duyabileceğimiz kelimelerden bir tanesidir. Bu nedenle de ne anlama geldiği insanlar tarafından merak edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre faşizm anlamı araştırılmaktadır. Faşizm nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Faşist kime denir? İşte, tüm detaylar.

Faşizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Faşist Kime Denir

Faşizm kelimesi Latincede grup demek olan fasces kelimesinden türemiştir. Bu kelime birlik grup gibi anlamlara gelmektedir. Antik Roma zamanında fasces kelimesi hükümet gücünü ve yetkisini anlatan ve üstünde balta bulunan çubuk demetine verilen isimdir.

Faşizm Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Faşizm kelimesi Türkçeye, Fransızcadan geçmiş olan bir kelimedir. Türk Dil Kurumuna göre anlamı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. 1922-1943 yıllarında İtalya'da etkinliklerini devam ettiren meslek kuruluşlarına dayanan, devletin sınırlarını genişletmeyi amaç edinmiş, tüm yetkileri tek bir partide birleştiren düzene faşizm ismi verilmektedir.

İtalya'da iktidara gelen Ulusal Faşist Partisi kurucusu Benito Mussolini'dir. Bu parti pek çok milliyetçi ideolojiye de önderlik etmiştir. Benito Mussolini'nin kurmuş olduğu sistemi kendilerine örnek alan nasyonal sosyalizm ve falanjizm akımları ile faşizm çok daha güçlenmeye başlamıştır.

İlk faşist hareketler milliyetçi işçi partilerinden ilham almıştır. 1. Dünya savaşı sırasında İtalya'da sağ ve sol fikirlerin birleştirilmesi ile marksist sosyalizm, komünizm, demokrasi ve geleneksel sağcı anlayışa karşı çıkmıştır. Faşizm aşırı sağ hareketleri olarak bilinmektedir.

Faşizm, güç kazanmak adına kitle hareketleri başlatmayı hedef haline getirmiştir. Toplum bütününü kaba kuvvet aracılığı ile etkisi altına almayı istemektedir. Faşizm ideolojisinin yayılması için okullarda da ezberci ve tek tip insan yetiştirmeye yönelmektedir. Faşizm her zaman ekonomik buhranların, geçim sıkıntılarının olduğu dönemlerde kendini göstermektedir. Toplum içerisindeki bir kısım kişileri düşman ilan eder.

Demokratik düzenlerin yerine baskı düzeni ile aşırı ulusçu bir düzen kurmayı düşünen felsefe faşizm olarak isimlendirilmektedir.