EğitimEskiden Oynanan Oyunlar Nelerdir? En Sevilen Geleneksel Çocuk Oyunları

Eskiden Oynanan Oyunlar Nelerdir? En Sevilen Geleneksel Çocuk Oyunları

02.04.2021 - 12:32 | Son Güncellenme:

Teknoloji, çalışma koşulları ve yaşam olduğu kadar çocukların oyun şekillerini de önemli ölçüde değiştirdi. Eskiden sokaklarda koşup zıplayan çocukların yerine artık bilgisayar başında saatlerce ya da ellerinde tabletlerle oturup beden gücü harcamadan oyun oynayan çocuklara rastlıyoruz. Eskiden oynanan oyunlar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Eskiden Oynanan Oyunlar Nelerdir En Sevilen Geleneksel Çocuk Oyunları

 Eğitimciler son zamanlarda sürekli, eskiden sokakta oynanan ve artık ‘geleneksel’ olarak da tanımlanan çocuk oyunlarının, çocuk gelişimi ve eğitimi açısından olumlu etkilerini anlatıyor. Aileler de çocuklarını bilgisayardan uzaklaştırmak ve çocukların sosyalleşmesini sağlamak için sokakta oynayabileceği oyunları araştırıyor. 

Haberin Devamı

 Eskiden Oynanan Oyunlar Nelerdir? 

 Oyunlar, çocukların hem beden sağlığını hem de kelime dağarcığını önemli ölçüde geliştirmeye yardımcı olur. Çocuklar arasındaki iletişimin artması kendilerini kolay ifade edebilmeleri için çok gereklidir.

 Günümüzde şehirleşmenin artması ve insanların insanlara güveninin azalması nedeni ile çocukların geleneksel çocuk oyunlarından uzak kalmasına ve teknolojik aletlerle yakınlaşmasına neden olmuştur. Bunun sonucunda ise, çocuklar boş zamanlarının hemen hemen tamamını evde oturarak, sürekli teknolojik aletlere bakarak ve sanal oyunlar oynayarak geçiriyor.

 Üstelik, bazı oyunlar, çocukların zihinsel ve ruhsal gelişimini de olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle bazı ebeveynler ve eğitimciler çocukların sosyalleşmesi ve bedensel gelişimi için geleneksel oyunlara çocukların yönlendirilmesi gerektiğini savunuyor. Bu oyunlardan bazıları ise, körebe, sek sek, yakan top gibi oyun çeşitleridir.

Haberin Devamı

 En Sevilen Geleneksel Çocuk Oyunları

 Geleneksel olarak tanımlanan eskinin en sevilen çocuk oyunlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Körebe: Oyuncular içinden bir ebe belirlenir ve bu kişinin gözleri bağlanır. Oyun da aslında adını ebenin gözlerinin bağlanmasından alır. Oyuncular ebe ortada kalacak şekilde bir halka meydana getirir. “Türkü söyler döneriz, bil bakalım biz kimiz, göster bizi körebe” sözlerini söyleyerek ve el çırparak ebenin etrafında dönerler. Ebe kolları ile önüne gelen kişinin kim olduğunu anlamaya çalışır.

Arapsaçı: Oyuna başlamadan önce tüm oyuncular bir daire meydana getirecek bir şekilde yere oturur. Bir oyuncu, elinde bulunan ip yumağını, ipin ucunu bırakmadan bir diğer oyuncuya doğru atar. Yumağı tutan kişi ipi tutar ve yumağı başka birine doğru atar. Oyunun ikinci bölümünde ise, oyuncular meydana gelen düğümü çözmeye çalışır.

Çelik çomak: Biri uzun diğeri kısa olan iki sopa kullanılarak oynanan bir oyundur. Sürekli yerde kalan ve kısa olan sopa, uzun sopa ile uç kısmına vurularak havalandırılır ve en uzak noktaya ulaştırılmaya çalışılır. Kısa sopaya, üç kez havalandırıp vuramayan oyuncunun sırasını rakibine geçer. Sopayı en uzak noktaya doğru atan oyuncu, oyunu kazanmış olur.

Yazarlar