EğitimEratosten Kalburu Nedir, Ne İşe Yarar?

Eratosten Kalburu Nedir, Ne İşe Yarar?

03.06.2021 - 11:56 | Son Güncellenme:

Matematikte yapılacak işlemler konusunda birçok farklı kolay yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri olarak Eratosten kalburu öne çıkıyor. Peki, Eratosten kalburu nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Eratosten Kalburu Nedir, Ne İşe Yarar

 Antik Yunan dönemine kadar ulaşan Eratosten kalburu, asal sayılarla ilgili yapılacak işlemler konusunda kullanılmaktadır. Tarihin en önemli isimleri arasında yerden Eratosthenes tarafından geliştirilmiş bir yöntem olarak da ifade etmek mümkün.

Haberin Devamı

 Eratosten Kalburu Nedir?

 Eratosten kalburu asal sayıları bulmaya yönelik olarak kolay bir şekilde kullanılan yöntemdir. Antik Yunan dönemindeki matematik, coğrafya, Astronom ve Filozof olan Eratosthenes Tarafından bulunmuştur. Bu doğrultuda belli bir sayıya kadar olan asal sayılar Hızlı ve kolay şekilde bu yöntem üzerinden bulunur. Kullanışlı ve aynı zamanda zevkli bir yöntem olarak öne çıkan eratosten kalburu, aynı zamanda basit bir kullanım imkanı sağlamaktadır.

 Bu bağlamda eratosten kalburu yöntemi ile kullanırken, Öncelikle elde bulunan rakam arzu edilen tam sayıya kadar 10'ar 10'ar ölünür. Daha sonra 1’in üzerine çarpı koymak ile beraber 2 ve 3 ile 5 ve 7 yuvarlak içine alınır. Aynı zamanda sayıların tüm katlarını da yine bir çarpı konmaktadır. Daha sonra bu şekilde herhangi bir tam sayının asal çarpanları kolaylıkla bulunabiliyor.

Haberin Devamı

 Eratosten Kalburu Ne İşe Yarar?

 Özellikle yapılacak olan matematiksel işlemlerde asal sayıların ortaya çıkması çok önemlidir. Peki asal sayılar nedir? 1 ile kendinden başka hiçbir sayıya bölünmeyen rakamlardır. O yüzden herhangi bir tamsayı asal sayı haline gelene kadar parçalanır. Bu parçalama yöntemi kapsamında yüksek basamaklı sayıları yaparken, bazı kolay yöntemler ön plana çıkar.

 Bu yöntemlerden biri olarak eratosten kalburu öne çıkıyor. Bu bağlamda 2 ve 3 ile beraber 5 ve 7 asal sayılardır. O yüzden 1 rakamı elendikten sonra, 2 ve 3 ile 5 ve 7'nin katları üzerine çarpı konur. Yani bu sayılar elenir. Böylece geriye kalan sayılar elde bulunan tam sayının asal çarpanları olarak öne çıkmaktadır. Bu şekilde oldukça kolay bir yöntemi ile beraber ayrıca zevkli bir işlem kapsamında, herhangi bir tam sayının asal çarpanlarına ulaşmak mümkün.