10.06.2021 - 05:21 | Son Güncellenme:
James Clerk Maxwell, 1873 tarihinde manyetik ve elektrik kuvvetleri konularında uymuş olduğu eksiksiz denklemleri bulabilmeyi başarmıştır ve bu şekilde çağımızda elektromanyetizma adı verilen kuralı elde etmiş bulunmuştur.
Elektrik Kuvveti Nedir?
Elektrik kuvveti, elektrik yüklü olan bir parçacığın manyetik yerden geçmesi sırasında üzerine etki eden kuvvetti ifade eder. Bir manyetik alan veya yer, bir sarmalın sarım kısımlarında dolaşabilen elektron durumunda olduğu gibi, elektrikli yük ile dolu olan parçacıkların hareket etmesi durumunda ortaya çıkar.
Elektrik Kuvvetinin Özellikleri
Elektromanyetik kuvvetin temel yapılı parçacıklara etki etmesi sürecinde göstermiş olduğu özellikler şu biçimde sıralanabilir:
Elektrik kuvveti, elektrik yükünün üstüne evrensel bir biçimde etkiler.
Kuvvet, büyük bir menzile sahiptir. Manyetik alanın ya da yerin yıldızlar arası bir etkisi bulunur.
Kuvvet bir hayli zayıftır. Kuvvetin şiddeti ise, elektron yükü karesinin 2hc'ye bölümüne eşittir. 2hc'nin açılımı şu şekildedir: 2 x Planck sabiti x ışığın hızıdır. Bu oran yaklaşık olarak 1/137,036 civarını ifade eder.
Bu kuvvetin taşıyıcı değeri, durgun kütlesi sıfır olan, spini ise 1'e eşit olan ve foton adı verilen bir parçacıktır. Fotonun kendi yapısının elektrik yükü bulunmamaktadır.
Manyetik Alan ve Mıknatıs Kuvveti
Mıknatıs; kobalt, demir, nikel gibi maddeleri çekme niteliği taşıyan maddeyi ifade eder. Mıknatısın en çok çekme etkisini göstermiş olduğu uç kısımlarına mıknatısın kutbu ismi verilir. Bir mıknatısın güney ve kuzey dahil olmak üzere iki kutbu vardır. Manyetik alan ise, bu mıknatısın etrafını çevreleyen bir bölgeyi ifade eder.
Mıknatıslar, demiri yüksek bir biçimde çeken niteliğe sahip olan magnetit veya mıknatıs taşı adı verilen madenden elde edilir. Bilim insanları, manyetik alanları açıklayabilmek amacı ile manyetik alan çizgilerini sıklıkla kullanır. Mıknatıstan etkilenen yapılar manyetik alanın içerisinde bulunduklarında, manyetik kuvvetin etkisi altında kalır. Manyetik kuvvet, yer çekimi adı verilen kuvvet gibi teması gerektirmeyen bir kuvvet çeşididir.