25.03.2022 - 14:34 | Son Güncellenme:
EKG, hastanın kol, göğüs ve bacak bölgesinde cilt üstüne yapıştırılan elektrotlarla kalbin elektriksel aktivitesini ölçmek için çekilir. EKG çekimiyle kalp ritminin frekans ve yayılım bilgilerini alınmaktadır. Hastanın cildi üzerindeki elektrotlar kalp kasının hareketlerini grafiksel olarak kaydetmektedir. Kısaca EKG, kalp kası hareketlerini elektronik frekanslar aracılığıyla, grafiksel kayıt yapabilen cihazdır.
EKG Nasıl Çekilir?
EKG; hastanın bacak, kol ve göğüs bölgesinde cilt üzerine yapıştırılan elektrotlar aracılığıyla çekilir. Kalp kasının gevşeme ve kasılma durumları EKG cihazı sayesinde, elekrotların grafiksel kayıtlarından izlenebilmektedir. Kolay ve güvenli bir işlem olan EKG çekimi hastanın tanı ve tedavi durumunda büyük destek olmaktadır.
EKG’ de Renkler Neyi İfade Eder?
EKG, kalp ve damar hastalıklarında tanı ve tedavi sürecinde büyük önem taşımaktadır. Fakat EKG çekimi sırasında (12adet) elektrotların doğru yerleştirilmesi gerekmektedir. Kırmızı, siyah, sarı ve yeşil olmak üzere dört renktir. Bunlardan; Kırmızı sağ kol cilt üzerine, Siyah, sağ ayak cildine, sarı sol kola ve yeşil renkli elektrotlar sol ayak cildine yapıştırılmalıdır. Yerleşim bölgeleri ise; V1 Kırmızı elektrotlar, sağ kol 4. İnterkostal aralığa, yeşil V3, V2 ile V4 arasına yerleştirilmelidir. Sarı sol 4. İnterkostal aralıkta, siyah V5, Antiyor Aksiller hattında 5. İnterkostal aralığa yerleştirilmesi gerekmektedir. Elektrotların sayıları standart olmasına rağmen özel durumlarda değişebilmektedir.